Skip to content

Noutăți

Festival de amploare al fanfarelor, din vară până-n toamnă
În stațiunea Slănic-Moldova, are loc, în perioada 3 iunie – 15 octombrie, o nouă ediție a Festivalului Fanfarelor, un mare eveniment muzical, care se va desfășura sub sloganul ,,Prutul ne desparte, Slănicul ne unește!”.
Vor fi aproape 80 de zile de concerte susținute de fanfare din Republica Moldova, cu excepția zilelor de 9 și 10 septembrie, când va avea loc, parada Muzicii Militare a Brigăzii 15 mecanizată ,,Podu Înalt” din Iași, prilejuită de ceremonialul militaro-religios care are loc anul pe Dealul ,,Cireșoaia” din stațiune, închinat eroilor neamului căzuți la datorie, în timpul Primului Război Mondial.
,,Ne dorim să menținem și să continuăm o mai veche tradiție a stațiunii, unde de-a lungul anilor au poposit zeci de fanfare, orchestre și trupe muzicale, care au încântat publicul cu muzica lor pe tot parcursul sezoanelor de vară. Și ca să diversificăm un pic programul concertelor, vreau să aduc la cunoștința vizitatorilor, că aici vor avea loc și concerte de muzică clasică, jazz, blues, folk, care vor fi susținute de artiști consacrați, dar și de tineri artiști în devenire, de pe Valea Slănicului, dar și din alte zone ale județului Bacău”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul stațiunii Slănic-Moldova.
Festivalul a fost deschis sâmbătă, 3 iunie, de Fanfara,,Valentin Luchianov” din satul Zaim, raionul Căușeni, care va fi urmată până în jurul datei de 15 octombrie, de Orchestra de Fanfară ,,Crăișorii” din orașul Drochia, Orchestra de Fanfară ,,Tenore” din Chișinău, Fanfara Școlii de muzică din Nisporeni, Fanfara ,,Universul” din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, Fanfara ,,Ciocârlia” din orașul Anenii Noi, Fanfara din orașul Ialoveni, Fanfara de copii din orașul Soroca, Fanfara Preturii din Sectorul Buiucani al orașului Chișinău.
Programul muzical al fanfarelor
Concertele vor avea loc în Pavilionul de Muzică din Parcul Central al stațiunii, după următorul program: Luni – Sîmbătă: 11.00 – 12.30; Duminică: 14.00 – 15.30. Programul a fost astfel alcătuit, pentru a nu deranja celebrările Sfintei Liturghii, care au loc în Biserica ,,Sfântul Ilie” din parcul stațiunii.
Scurt remember al muziii de fanfară de la Slănic-Moldova
În mijlocul Parcului Central al stațiunii, acolo unde se află celebrul Pavilion de Muzică în stil ,,Art Nouveau”, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, cânta o fanfară dirijată de capel-maistrul Cavaler Petro Rewotty. Acesta a compus şi o parte din muzica operetei „Băile de la Slănic”- considerată una dintre puţinele compoziţii din lume dedicate unei staţiuni, pe versurile publicistului băcăuan Costache Radu.
În perioada interbelică, atmosfera Slănicului era întregită în perioada sezonului de acordurile muzicale ale fanfarei militare care dădea semnul deșteptării dis-de-dimineață, încă de la ora cinci şi jumătate, cântând marşuri prin toată staţiunea şi anunţând astfel, începerea unei noi zile de vacanță sau de tratament.
Frumosul parc se umplea şi el de lume, care venea aici să citească jurnale, să discute, ori să asculte muzica fanfarei militare, al cărei program începea zilnic, fix la ora zece, se termina în jurul prânzului şi se relua după masa, între orele 17.00 – 19.00.
Timp de peste douăzeci de ani (1970 – 1990), dar și câțiva ani după (cu întreruperi), în perioada sezonului estival, din acest pavilion au răzbătut acordurile Fanfarei Militare din Bacău, alcătuită din tineri absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti – şcoală unică în ţară şi a doua din Europa, care au încântat auditoriul cu muzică de promenadă, prelucrări folclorice, muzică clasică (arii din opere şi operete) şi chiar muzică uşoară. Muzica Militară a fost înființată, în România, în 1830, la inițiativa cărturarului Gheorghe Asachi, iar în acest an se împlinesc 193 de ani de la acest eveniment. În prezent, la Bacău activează Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, dirijată de cpt. Valeriu Bălan. Cu prilejul ceremonialului militaro-religios care are loc anul pe Dealul ,,Cireșoaia” din Slănic-Moldova, Muzica Militară a Brigăzii 15 mecanizată ,,Podu Înalt” defilează timp de două zile prin Slănic-Moldova, unde susține concerte pentru turiști și locuitorii stațiunii.
Festivalul Fanfarelor este organizat de Primăria Slănic-Moldova, în parteneriat cu Hotelul ,,Venus”.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112