Skip to content

Judetul Bacau este renumit pentru dainurea obiceiurilor de iarna, conservate admirabil mai ales pe Valea Trotusului, de la izvoarele din Muntii Ciucului pâna la Comanesti, Darmanesti, Dofteana si Onesti.

La sfârsitul fiecarui an, între Craciun si Anul Nou, oraseleComanesti si Bacau, dar si multe sate, gazduiesc festivaluri dedatini populare. Mii de bacauani si turisti vin sa vada jocurile cu masti în care se întrec cete de tineri din localitatile judetului Bacau si din alte judete ale Moldovei, cete care joaca Ursul,Caiutii, Capra or Dansul cerbilor. Colindatorii poarta masti traditionale – multe confectionate de mesteri care au pastrat traditia prelucrarii pielii si a blanii, iar multe momente ironizeaza personaje reale – medicul, politistul, jandarmul,vânatorul etc.

Dansul ursului, cel mai renumit in zona etnografica a Trotusului, evoca regenerarea naturii, trecerea anotimpurilor. In dans, desfasurat în ropotele tobelor, ursul moare, apoi reinvie – o evocare a puterii acestui animal, a capacitatii sale de a trece peste iarna grea pentru a anunta primavara. Cele mai vestite cete de Ursi sunt în Dărmăneşti, Asău si Dofteana.

Jocul caiutilor evoca tineretea si fertilitatea. In vechime, calul era considerat o pavaza contra duhurilor rele, aparator al gospodariilor si bisericilor. In zilele noastre dansul impresioneaza prin agilitatea interpretilor.

Jocul caprei, la origine un dans al fertilitatii, astazi binedispune publicul. Turma caprelor (ele joaca de multe ori gârbovite, în cerc) este mânata de un cioban, care are urari pline de haz, insotite de cantecul fluierasilor.

Aceste jocuri traditionale pot fi admirate în Bacau la Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna, organizat imediat dupa Craciun de Ansamblul Folcloric Busuiocul din Bacau.

Deasemenea, la Comanesti (57 km de Bacau) are loc Festivalul de datini si obiceiuri stramosesti tinut, cel mai adesea,chiar in ajunul Anului Nou, dupa evenimentul de amploare organizat la Bacau

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112