Skip to content

Noutăți

În perioada 1-3 octombrie 2021, în municipiul Bacău se desfăşoară ediţia cu numărul 35 a Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Contemporane (ZMC), primul festival de muzică nouă din România, în organizarea Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău și Consiliului Județean Bacău.
Prima seară, vineri, 1 octombrie, cuprinde lucrări de Ulpiu Vlad – „În lumina evocării – George Enescu”, Liviu Dănceanu – ,,Şapte zile, concert pentru trombon şi orchestra” şi Viorel Munteanu – ,,Simfonia a II-a”. Concertul este dirijat de maestrul Ovidiu Bălan, solist Barrie Webb, trombon, Anglia.
A doua seară, sâmbătă, 2 octombrie, Dedalo Ensemble (Italia) împreună cu dirijorul Vittorio Parisi ne vor delecta cu un program dinamic și variat, cu lucrări de Giancarlo Facchinetti, Azio Corghi, Tristan Murail, Thomas Ades, Marco Quagliarini, Peter de Graaf.
În cea de a treia seară, duminică, 3 octombrie va concerta Ansamblul Archaeus, al regretatului compozitor băcăuan Liviu Dănceanu*, dirijat astăzi de Mircea Pădurariu. În program, lucrări de Liviu Dănceanu, Felicia Donceanu, Viorel Munteanu, Valentin Petculescu, Dan Bălan (primă audiţie absolută) şi Ştefan Niculescu.
Festivalul va avea loc la Sala Ateneu, iar fiecare eveniment va începe la ora 18.30.
Prima ediție a primului festival de muzică contemporană din România a avut loc între 20-22 februarie 1986, la Bacău. Abordând o diversitate mare de stiluri, ZMC reprezintă un punct de referință pentru muzica contemporană internațională.
*Muzicologul, compozitorul, dirijorul, profesorul și publicistul Liviu Dănceanu (n. 19 iulie 1954, Roman – d. 26 octombrie 2017, Slănic-Moldova), inițiatorul și fondatorul acestui festival, a absolvit Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), secția compoziție, clasa prof. Ștefan Niculescu. Doctor în Muzicologie al UNMB, debutează în calitate de compozitor în 1978 și tot aici urmează și studii aprofundate (1980-1981), iar mai apoi cursuri de specializare și călătorii de documentare la Kasimiersz-Dolni, Paris, Londra, Praga, Tallin, Warșowia, Moscova.
A fost fondatorul și directorul artistic al ansamblului Archaeus, cu care a participat la importante întâlniri muzicale internaționale. A dirijat peste 500 concerte în România și în străinătate și a fost directorul artistic al Festivalului ZMC (din 1986) și al Festivalului Săptămâna Muzicii Noi – București (1992-1996 și 2001-2002). A fost profesor de istoria muzicii, estetică și compoziție la UNMB. A susținut conferințe la conservatoarele de muzică din München și Detmold/Münster, Carbondale, Dijon, Alcoi, Lyon, Torino, Moscova.
A realizat numeroase emisiuni de radio și televiziune, în România și în străinătate, a câștigat premii precum ,,Studium de Toulouse Prize” (1986), Premiul ATM (1987), premii ale UCMR (1988, 1990, 1994, 2000, 2004, 2006), Premiul Academiei Române (1988), Premiul ACIN (muzică de film, 1988), Premiul Scores (1997) etc. Lucrările lui au fost înregistrate (LP, CD, casete audio) în România, Franța, Spania, Italia, Olanda, U.S.A, Germania.
Maestrul Liviu Dănceanu a publicat 24 volume de muzicologie și estetică muzicală, precum și numeroase studii, eseuri, articole, cronică muzicală, interviuri în diferite reviste din România și din alte țări.
Sursa foto: Filarmonica ,,Mihai Jora” Bacău

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112