Vineri, 14 octombrie, comuna Mănăstirea Cașin, județul Bacău. O zi emoționantă, cu o încărcătură spirituală aparte pentru întreaga comunitate locală, aici unde, istoria a consemnat pentru eternitate eroismul ostașilor români și jertfa lor supremă pentru apărarea și întregirea neamului românesc. Și tot ici există un adevărat cult pentru înaintașii noștri, omagiați în fiecare an de toată suflarea comunei, întru amintirea și pomenirea lor veșnică.
Și ca să facem legătura cu sărbătoarea Centenarului Încoronării de la Mănăstirea Cașin, să ne amimtim că în timpul Primului Război Mondial, pe parcursul a doi ani (1916 – 1917), Regele Ferdinand şi Regina Maria au vizitat deseori frontul de la Caşin, operațiunile militare fiind conduse de unii dintre cei mai de seamă generali români, Alexandru Averescu și Eremia Grigorescu. Cât a durat războiul, Regina Maria a fost în mai multe rânduri în comuna Mănăstirea Cașin, fie pentru a vizita spitalele de campanie din zonă şi ai alina pe cei răniți, fie pentru a decora soldaţii pe front, motiv pentru care a fost considerată cea mai populară și mai îndrăgită personalitate de pe văile Cașinului și Oituzului. După terminarea războiului, Regina Maria nu a uitat Mănăstirea Cașin, unde a revenit și a participat la slujbele de Înviere, însoţită de Mareşalul Alexandru Averescu şi de istoricul Nicolae Iorga.
Și astfel, în sfânta zi de vineri, la Căminul Cultural din localitate, într-o atmosferă de mare sărbătoare, a avut loc, ceremonialul dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria (Alba Iulia, 15 octombrie 1922).
Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială ,,Regina Maria”, cu sprijinul Primăriei Mănăstirea Cașin și în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor – Subfiliala Mănăstirea Cașin, Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău și Clubul Meseriilor Rurale ,,Regina Maria” din Mănăstirea Cașin. La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice naționale, județene și locale, masss-media, cadre didactice, elevi, preoți și oameni ai locului.
După cuvântul de deschidere rostit de primarul comunei, dna Adriana Enache, au urmat o serie de alocuțiuni care au evocat momentele de referință din istoria localității, cu precădere a legăturilor de suflet pe care le-au avut Regele Ferdinand și Regina Maria cu localitatea Mănăstirea Cașin. Iar momentele cu totul speciale, care au întregit atmosfera evenimentului au fost oferite în cadrul spectacolului susținut de elevii școlii, ca și de cel al donării a două tablouri ce o înfățișează pe Regina Maria în ipostaze diferite, ambele semnate de jurnalista și artista plastică, Luminița Pătrățeanu. Un tablou a fost așezat pe scaunul (jilțul) împărătesc donat în urmă cu 100 de ani de către primarul comunei, Ion Mărășteanu, care se află acum la loc de cinste în biserica ,,Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” din incinta Mănăstirii Cașin, ctitorie a domnitorului Gheorghe Ștefan (1655); al doilea tablou își va găsi locul în școala comunală ce poartă numele reginei.
Povestea participării primarului Ion Mărășteanu la festivitatea încoronării de la Alba Iulia, ca și a donației sale a fost relatată pe scurt de ing. Cătălin Gabriel Dima, nepotul acestuia și unul dintre memorialiștii locului, deținător al unei inedite și unice arhive cu privire la istoria comunei Mănăstirea Cașin și nu numai: „Astăzi, 14 octombrie este o sărbătoare creștină de mare însemnătate, Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, dar și o mare sărbătoare pentru comunitatea noastră, dedicată Centenarului Încoronării. La festivitatea care a avut loc la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922 a participat și bunicul meu, Ion Mărășteanu, în calitate de primar, alături de cei 1. 000 de primari din România întregită. În cinstea acestui eveniment, Casa Regală a României a comandat la Tipografia `Carmen Sylva` din București, un album intitulat `Serbările încoronării`, acesta fiind oferit fiecărui primar participant la acest eveniment. În timpul regimului comunist, familia mea a ascuns acest album într-un tub de brand (aruncător de proiectile, n. a.), sub podeaua casei, deoarece, dacă erai prins cu documente referitoare la monarhie, riscai să sfârșești în pușcărie. Albumul, pe care îl am scanat, conține 225 de pagini care cuprind încoronarea suveranilor la Alba Iulia, Familia Regală a României, invitații străini, instituțiile statului, eroii Primului Război Mondial, prefecții de județe, notarii și primarii din România întregită. Un asemenea exemplar mai există doar la Arhivele Statului din Alba Iulia. Totodată, prin bunăvoința preotului paroh Dan Miloiu, a fost coborâtă din turnul clopotniță al bisericii din incinta mănăstirii, strana regală comandată din contribuția proprie a bunicului meu, Ion Mărășteanu, în cinstea Reginei Maria, cu ocazia participării la slujba Învierii din 10 aprilie 1920, de la Mănăstirea Cașin, alături de generalul Balif, comandantul garnizoanei Bacău și a secretarului Episcopiei Romanului”.
O lecție de istorie, o reconstituire istorică a unor momente de mare însemnătate din trecutul nostru, care nu trebuie niciodată uitate…
Sursa foto: Cătălin Gabriel Dima, Facebook
Noutăți
- Centenarul Încoronării omagiat la Mănăstirea Cașin Material realizat de Romulus-Dan Busnea
- 18 octombrie 2022