Skip to content

Noutăți

La Monumentul Eroilor de pe Dealul ,,Cireșoaia” din orașul-stațiune Slănic-Moldova, va avea loc, sâmbătă, 7 septembrie, cu începere de la ora 13.00, un nou ceremonial militar-religios de comemorare a eroilor neamului care şi-au jertfit viaţa pentru a opri înaintarea trupelor germane şi austro-ungare, spre inima Moldovei, în timpul Primului Război Mondial.
Cu această ocazie, va fi adus un omagiu celor care și-au dat viața pentru libertatea și independența României, cinstindu-le memoria prin rugăciune și reculegere.
A doua parte a evenimentului se va desfășura în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii, începând cu ora 17.00, cu un concert de muzică de fanfară, urmat de lansarea volumului ,,Sub flamura eternității – Regimentul 27 Infanterie Bacău”, semnat de reputatul istoric și scriitor târgocnean, Corneliu Stoica.
La data de 28 august 1917 , în timpul Primului Război Mondial, a avut loc ,,Lupta de la Cireșoaia”, operațiune militară foarte importantă de pe frontul românesc din zona Târgu Ocna. ,,Lupta de la Cireșoaia” a fost parte din ,,A Treia Bătălie de la Oituz” și a avut ca rezultat, blocarea înaintării forțelor combinate germane și austro-ungare care încercau să forțeze trecerea spre Moldova prin trecătoarea Oituz. ,,Astfel, ostașii români din Regimentul 27 Infanterie au urcat pantele nord-estice ale muntelui `Vrânceanu` spre Vârful `Cireșoaia`, în timp ce vânătorii de munte, având în stânga ostași din Regimentul 15 Infanterie, au înaintat și ei de pe muntele `Măgura` spre Cireșoaia, sprijiniți fiind de focul bateriilor de artilerie de pe celălalt mal al râului `Trotuș`. Desfășurându-se pentru asalt, vânătorii de munte și infanteriștii, cu baionetele la arme, au zdrobit practic rezistența inamicului, iar la căderea serii, pozițiile inamice, inclusiv Vârful `Cireșoaia`, se găseau sub controlul trupelor române. Pierderile Armatei Române au fost însă grele, deoarece peste 1.200 de luptători, ofițeri, subofițeri şi soldați, au căzut la datorie pentru cucerirea vârfurilor `Cireşoaia`, `Măgura` şi `Coşna`. Așa se face ca această luptă de la Cireșoaia, dar si toate luptele de pe întreg frontul românesc din vara anului 1917, au avut o mare importanță pentru soarta frontului estic și pentru cursul războiului, obligând Puterile Centrale să schimbe planurile de luptă, inamicul neașteptându-se la o asemenea ripostă din partea Armatei Române”, se arată în ,,Lecția de Istorie” prezentată de profesorul Viorel Guțu și postată pe pagina de Facebook a orașului Târgu-Ocna, la https://www.facebook.com/targuocna/.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112