Skip to content

Noutăți

,,Japonia departe-aproape de Bacău” este un inedit proiect, inițiat, coordonat și moderat de muzeografa și poeta Mihaela Băbușanu, de la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, locul în care se și desfășoară acest eveniment cultural-artistic.
Unul care, după cum s-a putut observa, atrage de la o ediție la alta, un public tot mai numeros și mai interesat, printr-o foarte bună alegere a tematicii, de Japonia, o țară aparte, care de-a lungul istoriei și-a dezvoltat o cultură unică, printr-o diversificare treptată a tuturor artelor. Aici sunt incluse printre altele, o serie de tradiții diverse, precum teatrul, dansurile, artele marțiale, ceremonia ceaiului, ikebana, origami, poezia haiku, arhitectura grădinilor, gastronomia japoneză.
Astfel, la sediul instituției muzeale băcăuane a avut loc, la mijlocul săptămânii trecute, cea de-a cincea ediție a acestei manifestări, care s-a bucurat de un real și binemeritat succes. Galeria Hol a muzeului a fost practic luată cu asalt de către copii, părinţi, bunici, sportivi, poeţi, scriitori, artiști plastici, public divers.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Mihaela Băbuşanu – moderatorul evenimentului, după care, dr. muzeograf Anton Coşa a făcut o scurtă caracterizare istorică și culturală a Japoniei de ieri și de azi. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de sonoritățile duetului de violoncele alcătuit din Raris Butnaru şi Iacob Iustina, de la Colegiul Naţional de Artă ,,George Apostu (prof. coordonator Codrin Stan).
A urmat un frumos moment artistic și sportiv de sorginte asiatică susţinut de copii de la Clubul Sportiv ,,Bao” din Bacău (prof. coordonator Iuliana Dobrin), din care n-au lipsit artele marțiale – stilul Qwan Ki Do (care cuprinde multiple tehnici de arme), antrenori Valerică Diumea, centura neagră 6 Dang și Iuliana Dobrin, centura neagră 3 Dang. De asemenea, sportive ale clubului, îmbrăcate în frumoase kimonouri au prezentat cu grație, spre încântarea publicului, tradiționalul dans japonez cu evantaiul, un ritual menit să atragă bunăstarea, norocul și veselia. Duetul de violoncele a avut ulterior alte două momente muzicale, care au prefigurat intrarea în scenă a prof. antrenor Radu Petrică de la Palatul Copiilor Bacău (centura neagră la Bujinkan Ninjutsu şi centura neagră 2 Dang la Qwan-ki-do), alături de Răzvan Panaite şi Iosup Dumitru. Aceștia au executat demonstraţiile mult aşteptate de arte marţiale japoneze (ninjutsu) cu arme şi fără, iar acestea au putut fi văzute şi cercetate de către cei prezenţi, într-o frumoasă expunere improvizată.
După demonstraţia de arte marţiale japoneze, Oana Sofron (,,Ceva cu dichis”) a făcut o prezentare atelierului de blockprinting – imprimare manual, pe care urma să îl desfăşoare, apoi Lucia Pădurariu a prezentat atelierul de ikebana, cu o scurtă incursiune în istoria acestei tehnici florale, ulterior, copiii luând cu asalt cele două ateliere. În paralel, secţiunea de haiku a debutat cu prezentarea scriitoarei Mara Paraschiv, care a făcut o introducere în haiku și a prezentat publicului cei câţiva autori de haiku din Bacău.
Au mai urmat momente de dans, prezentări ale Țării Soarelui Răsare (artista Cristina Dăscălescu), după care poeta Iulia Ralia, de la Iaşi, a prezentat albumul de foto-haiku ,,Inorogul de blur” și a recitat câteva poeme, alături de o altă poetă, Viorica Băluţă.
Pentru reuşita acestui amplu și deosebit demers cultural-educativ, organizatorii, respectiv Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”, sprijinit de Arena City Center Bacău le aduc mulțumiri partenerilor: Rendez-Vous cu flori – atelier de creație florală by Lucia Pădurariu, Clubul Sportiv „Bao” Bacău, Palatul Copiilor Bacău, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău, ,,Ceva cu dischis” – Roman, Revista de cultură şi atitudine „Plumb” Bacău.
Foto: Mihnea Baran

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112