Skip to content

Noutăți

Județul Bacău este purtătorul unui autentic tezaur de artă și folclor, iar datinile și obiceiurile de iarnă, au aici, o valoare artistică cu totul aparte.
În majoritatea comunităților băcăuane se cultivă păstrarea tradițiilor, prin organizarea, în preajma Crăciunului și Anului Nou, de festivaluri și alaiuri de tradiții și obiceiuri strămoșești, manifestări încărcate de farmec, sunet și culoare.
Astfel, în județul Bacău, programul lunii decembrie cuprinde până în ultima zi anului, o serie de evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă, unde, zeci de cete și formații de dansuri se desfășoară prin centrele localităților sau pe scenele special amenajate, ca într-o paradă a unui grandios spectacol. Unul cu totul special, care ne transpune într-un ritual ancestral magic, readus în zilele noastre de păstrătorii de tradiții.
Dintre toate acestea, cel mai atractiv și mai urmărit spectacol rămâne „Dansul Urșilor”, un obicei străvechi şi unic în ţara noastră, care a stârnit şi interesul presei internaţionale, după ce o fotografie surprinsă la una din ediţiile trecute, cu un adolescent îmbrăcat în blană de urs, a fost premiată de„National Geographic”. ,,Urşii” au apărut nu doar pe coperta acestei prestigioase reviste, dar şi în paginile ziarului New York Times, iar Compania aviatică ,,Air Berlin” îi promovează ca fiind una din principalele atracţii din România.
De altfel, pentru originalitatea sa, ,,Dansul Urșilor” a intrat inclusiv în atenția specialiștilor, care doresc să-l includă în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO, ceea ce îi va conferi binemeritata recunoaștere universală. Acest joc este descris ca un obicei străvechi, precreştin, unic în România, care are rolul de a alunga spiritele rele de peste an, de a marca moartea și renașterea naturii, el fiind în același timp un spectacol de sunet, culoare și mișcare, în care ursul și ursarii dansează pe ulițele satelor și pe străzile orașelor. Mulți se întreabă de ce această urătură are ursul în centrul atenției. Pentru că, în tradiția veche a multor popoare, ursul era un animal sacru și era venerat. Măștile simbolizau întoarcerea celor morți la mai multe popoare, iar la geto-daci, animalul era văzut ca unul cu puteri magice, tămăduitoare. Jocul cu măști de urs simbolizează moartea și reînvierea naturii, spun antropologii. La început, masca animalului era făcută din paie dar mai apoi a ajuns să fie din blană de urs adevărat. Când era din paie, la finele dansului era aruncată în foc ca simbol al morții și al renașterii.
În ,,Jocul ursului”, în afară de cel costumat în acest animal, un rol important îl are cel care conduce ceata. Ursarii sunt cei care conduc urșii printr-un lanț legat de capătul ciomegelor, ce se prinde apoi de capul ursului. Toboșarii dau ritmul cu tobele, iar urșii fac tumbe, se iau la trântă sau chiar mimează că atacă spectatorii. Acest ritual poate învinge orice dificultate care ar putea să apară anul viitor, aşa cum ursul elimină toate obstacolele din calea sa.
Toți cei care participă la astfel de reprezentații au posibilitatea să cunoască și să admire datinile, tradițiile și obiceiurile strămoșești din mai multe zone ale județului Bacău, care trebuie menținute, promovate și transmise mai departe generațiilor viitoare, ele fiind o parte din comoara noastră românească, un simbol al culturii și identității naționale.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112