Skip to content

Noutăți

Destinații de vacanță – Valea Trotușului (3)

Plecăm din Palanca și continuăm drumul nostru, care șerpuiește printre munți, câmpii și dealuri semețe, și poposim în Comuna Agăș, unde descoperim o adevărată oază de liniște, credință și spiritualitate, care este Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” (cu obște de maici), din satul Diaconești. Este situată mai exact între Munții Ciucului și Tarcăului, pe DN12A, urmând de la şosea circa 2 kilometri de drum neasfaltat, dar practicabil. Numită și ,,Athosul mireselor lui Hristos”, mănăstirea a fost înființată în anul 1998, prin iniţiativa şi implicarea ieromonahului Amfilohie Brânză (ucenic al părintelui Iustin Pârvu) şi a preotului Viorel Anăstăsoaie, cu binecuvântarea PS Episcop Eftimie al Romanului și Bacăului. Lor li s-au alăturat, ca principali ctitori, familiile Bran şi Merluşcă. Biserica mănăstirii are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, iar paraclisul a fost pus sub ocrotirea „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Părţi componente ale ansamblului sunt corpuri de chilii pentru cele 40 de vieţuitoare, dar și pentru pelerini, precum și o a doua biserică din lemn, în stil maramureșan. Aici funcţionează un atelier de croitorie şi unul de pictură, rod al acestor osteneli, fiind icoanele din paraclis, realizate în tehnica tempera, stil neobizantin. De asemenea, există preocupări editoriale de carte duhovnicească şi memorialistică. Pe lângă ascultările obişnuite, s-a format un frumos grup coral care promovează muzica bizantină, cu un repertoriu inedit, în contextul unui program liturgic ce include slujbe de zi şi de noapte. Prin rânduiala slujbelor, prin păstrarea și cultivarea valorilor autentice ale Ortodoxiei și prin Taina Spovedaniei, Mănăstirea Diaconești se arată a fi una cu o puternică slujire misionară, un reper al spiritualității românești.

Tot aici, în satul Cotumba, se află și Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh”, așezată la 2 km NV de satul Agăș, spre inima Munţilor Ciucului, la altitudinea de 800 m, pe malul râului Glodeț. Este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din zona Bacăului, dar şi din Moldova. La 1,5 km de mănăstire se află Vârful ,,Cotumba” (1.252 m, Munții Ciucului), cel mai înalt din zonă. Schitul Cotumba, cu Biserica „Sf. Treime”, a fost ridicată în sec. XVIII, din lemn. În locul ei, în 1766, a fost ridicată o alta de zid, de vornicul Grigorie Crupenschi. După 1864, schitul a fost desfiinţat, iar în timpul Primului Război Mondial, Cotumba fiind post de graniţă, biserica a fost distrusă şi reclădită în 1929. Ulterior i s-a schimbat hramul din „Sf. Treime” în „Pogorârea Sf. Duh”. După 1948, devenit mănăstire, schitul s-a desfiinţat, fiind deservit de Parohia Cotumba. În 1994 s-a reînfiinţat Mănăstirea Cotumba, ca mănăstire de maici, nucleul obștii fiind adus de la Mănăstirea Brâncoveni, județul Olt. În ultimii ani a mai fost ridicată aici o biserică măreață în stil ștefanian, în mijlocul mănăstirii Cotumba, cu hramul ,,Sfânta Treime”.
Interesantă este și Colecția de etnografie din satul Sulța (în cădirea școlii), înființată de educatoarea Maria Crăciun. Exponatele, adunate de la sătenii bătrâni, cuprind: icoane vechi, cărți de rugăciune (sec. XIX – sec. XX), broderii, fețe de masă din dantelă lucrate manual, prosoape brodate, costume naționale, obiecte de uz gospodăresc, unelte de prelucrare a cânepii, vase de lut etc. La Sulța avem urmele vechilor aurării dacice, după cum dovedeşte Nicolae Densușianuîn lucrarea sa ,,Dacia preistorică”.

Colindând acest frumos tărâm, ne abatem de la traseul nostru si ajungem în Comuna Asău, satul Apa Asău, unde, pe malul râului Trotuș ne oprim pentru o binemeritată pauză, la Pensiunea ,,Livada Minunată”, la Familia Drilea, una dintre minunatele gazde ale locului, patron de pensuine și organizator de evenimente  precum ,,Hora satului”, ,,Șezătoarea gospodinelor de pe Valea Asăului”, ,,De dragobete iubim românește”, ,,Culesul zmeurei”. Aici se mai organizează seri tradiționale și mese festive, pregătite doar din produsele proprii BIO, naturale și tradiționale. Pe lista de meniuri găsim ,,Borș de pleurotus” și ,,Prepeliță cu orez negru și sos de portocale”, care sunt și specialitățile casei, dar și ,,Pui în cuib de cartofi”, ,,Carne de porc cu prune la cuptor”, ,,Cotletul drumețului”, ,,Pomana porcului”, ,,Păstrăv la cuptor”, prăjituri și dulciuri de casă, dulcețuri etc. Aici o găsim și pe Diana Albu, un cunoscut meșter popular din comuna Asău, care execută diverse obiecte tradiționale precum covoare țărănești, ștergare, obiecte din lemn, costume populare pentru noi-născuți, fiind totodată și singura creatoare de măști populare vesele din zonă. La o mască se lucrează 7 – 8 ore, aproape continuu, pentru că ea este confecționată manual, la fel ca în bătrâni. Diana Albu este membră în Ceata Urșilor din Asău, renumită în zonă, cu care colindă în timpul sărbătorilor de iarnă.

Din tradițiile și obiceiurile specifice locurilor parcurse până acum, amintim: Datini și obiceiuri de iarnă (Jocul ursului, Banda haiducului Bujor, Plugușorul), meșteșuguri populare (confecționarea de covoare țărănești, ștergare, obiecte din lemn, măști populare).

Info utile
Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” Diaconești
Acces: Din Comănești spre Miercurea-Ciuc, pe DN 12A, 16 km, stânga în Preluci, 2 km pe drum de piatră.
Contact – Stareţă: monahia Evloghia Chirvase
Telefon: 0234 382 570, 0768 197 845
Mănăstirea ,,Pogorârea Sfântului Duh” Cotumba
Acces: Din Comanesti spre Miercurea Ciuc, pe DN12A, 21 km, stânga în Cotumba, 3 km, până în Poiana Golul Stânii.
Contact – Stareță: Monahia Mihaela Sandu
Telefon: 0234 382 385, 0768 1978 44
Colecția de etnografie din satul Sulța
Telefon: 0234 382 106
Pensiunea Turistică ,,Bârlogul Ursului” ***
Sat Sulța
Telefon: 0234 316 702, 0727 040 427, 0234 382 018
Pensiunea Turistică ,,Elena” ***
Sat Cotumba, nr. 97
Telefon: 0747 571 153
Pensiunea ,,Livada Minunată” ***
Sat Apa Asău, nr. 530 A
E-mail: contact@livadaminunata.ro
Tel. 0741 360 647

Text și foto: Romulus-Dan BUSNEA și Olivian DARIE

Va urma

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112