După un mic popas pe valea Tazlăului ne întoarcem între culmea Berzunți la E și Munții ,,Nemira” la V, în ORAȘUL DĂRMĂNEȘTI, aici unde râul Trotuș ajutat de afluenții săi, Uzul și Dofteana au creat un relief de terase și lunci.
Din acest loc se deschide o superbă imagine a uneia dintre cele mai atractive zone turistice din județul Bacău, Barajul și Lacul de acumulare Poiana Uzului, amplasat pe cursul inferior al râului Uz, în amonte față de orașul Dărmănești. Este primul baraj din România construit cu contraforţi şi al doilea baraj de acest tip din Europa. A fost construit în perioada 1965 – 1973 si are o înălţime de 80 m şi o lungime de 500 m. În corpul barajului este încastrată priza de apă potabilă, priza de apă industrială şi microhidrocentrala cu o putere de 5 MW. Lacul de acumulare are o adâncime de 64,7 metri, un volum de 98 milioane metri cubi de apă, o lungime de 3,75 km şi o suprafaţă de 334 hectare. Lacul alimentează cu apă potabilă oraşele Dărmăneşti, Târgu-Ocna, Oneşti şi parţial Bacăul, dar produce şi energie electrică. Defileul din amonte de baraj, deosebit de spectaculos, are un număr mare de cascade şi repezişuri. Cele mai cunoscute sunt cascadele ,,Nasolea Mare” şi ,,Nasolea Mică”, aflate într-un decor unic prin măreţia şi splendoarea sa.
Potrivit legendei, acum 100 de ani, pe locul acumulării de apă se afla satul Poiana, care a ars din temelii, peste 200 de familii rămânând fără casă. Familia Știrbei le-a promis tinerilor care se vor căsători primii după incendiu, că vor fi făcuți proprietari de terenuri, cu obligația de a păzi zona de hoții de gaz și de petrol, dar și de aur, care se găsea în cantități mari, exploatate prin cele trei mine din zonă.
Pădurea ,,Izvorul Alb”, oraș Dărmănești, pe versantul drept al pârâului ,,Izvorul Alb”, la 1, 2 km de la lacul de acumulare – arie protejată de de interes național (rezervație naturală). Ocupă o suprafață de 210 ha și a fost înființată pentru a proteja pădurea de rășinoase și foioase.
Lacul Bălătău, lac de baraj natural situat în Munții Nemira, la o altit. de 532 metri, la 4 km de satul Sălătruc – monument al naturii, prin apartenența sa la Rezervația Naturală ,,Munții Nemira”, inclusă în rețeaua ecologică europeană. S-a format în 1883 datorită unor alunecări de teren ce au blocat Râul ,,Izvorul Negru”, Râul ,,Uz” și a ploilor prelungite. Are o suprafață de 4,5 ha și o adâncime de 3 metri.
Coborând spre oraș, vom întâlni Palatul ,,Știrbei” (sf. sec. XIX) – monument istoric. Ctitori: Elisabeta și Gheorghe Știrbei (nobil, politician, diplomat). Este situat pe un platou, la o altit. de 600 m, fiind înconjurat de un imens și minunat parc arboricol, cu alei umbrite de stejari, fagi și brazi și trei fântâni arteziene. Deține cea mai veche aducțiune de apă din zona Moldovei aflată în funcțiune și realizată în anul 1908 de ingineri germani. A fost sanatoriu TBC și tabără pentru preșcolari, iar în prezent este proprietate privată, clădirea fiind în renovare, urmând să capete destinația de de ,,boutique hotel”.
Printre cele mai importante așezăminte religioase se numără Biserica de lemn ,,Sfântul Nicolae” – 1808, adăugiri 1884, monument istoric, grupa B (pictată de Alexandru Zugravul în 1873 și reparată ultima dată în 1979), precum și Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în curtea căreia se află o casă de prăznuire și un muzeu etnografic.
La pensiunile din zonă se pot savura preparate tradiționale moldovenești și românești, ca și unele asiatice, în diverse combinații, pline de gust și culoare: ,,Platou țărănesc” (ceafă de porc, piept de pui, mușchi de vită, mici, cârnați, cartofi parizieni, salată de sezon), ,,Ciorbă de văcuță țărănească”, ,,Cotlet de berbecuț cu sos vânătoresc”, ,,Pulpe de rață pe varză, ,,Piept de rață cu fructe confiate cu sote de brocoli și conopidă”, ,,Ciulama de pui cu mămăligă și ciuperci”, ,,Meniuri vânătorești” (pastramă de mistreț, pastramă de căprioară, cârnați vânătorești, carne de cerb/căprioară, carne de bivoliță, carne de porc mistreț, carne de cocoș de munte, file de păstrăv etc), Meniuri asiatice (,,Porc cu sos dulce acrișor”, ,,Colțunași cu carne”, ,,Pui Shanghai”, ,,Supă acră și picantă”, ,,Vinete umplute cu carne”, ,,Porc cu alune”, ,,Piept de porc în sos de soia servit cu orez”, ,,Puiul generalului Tso”, ,,Punguțe cu crab”, ,,Urechi de lemn cu usturoi”, ,,Gong Bao Chiken”), Dulciuri/deserturi (cozonaci de casă, poale-n brâu, alivenci, papanași, pere în sos de vin, prăjituri de casă cu fructe). Aici se mai află și pensiuni care dispun de cuptoare tradiționale în care se prepară pâine (pe vatră) de casă cu cartofi, de o calitate excepțională după o rețetă tradițională, dar și locații care pun la dispoziție piscine în aer liber, terenuri pentru echitație, ca și și o minigrădină zoologică, unde pot fi admirate o serie de animale precum cerbi, căprioare, lame, cai de rasă, rațe, fazani, cocoși de munte etc. Și tot aici, familia Valeria și Valentin Șerbu dețin o plantație ecologică de cătină certificată ecologic BIO, iar pe lângă producția acestor fructe medii și mari, cu pulpe suculente, prepară cu echipamente proprii, suc de cătină prin presare la rece și pulbere de cătină în amestec cu miere de albine, pentru o utilizare mai îndelungată. Cătina este considerată ,,regina imunității”, fiind un fruct care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.
Pe lângă aceștia mai există producători de preparate tradiționale, dar și renumiți meșteri artizanali (sculptură în lemn, măști populare).
Pentru pasionații de drumeții se pot organiza excursii pe traseele montane din Rezervaţia Naturală ,,Nemira”. Traseele sunt marcate și omologate şi dezvăluie turiştilor peisaje şi locuri inedite.
În orașul Dărmănești se organizează și o serie de evenimente interesante de văzut: Festivalul internațional de blues ,,Open Air Blues in the garden festival”, primul de acest gen din județul Bacău, dar și din Moldova (sfârșitul lunii august); Târgul Gospodăriilor de Produse Montane ,,La Porțile Nemirei”, eveniment purtând marca ,,Fabricat în Dărmănești” (sfârșitul lunii august, în aceeași perioadă cu festivalul de blues); Festivalul ,,Obiceiuri de iarnă și datini strămoșești”, 31 decembrie, ,,Jocul Ursului” fiind cel mai popular obicei de iarnă de aici și de pe întreaga vale a Trotușului.
Info utile
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică
Str. Victoriei, nr. 1 B
Telefon: 0234 702 404
Web: www.turism-darmanesti.ro
Pensiunea ,,Himalaya” 4****
Calea Trotușului, nr. 275
Telefon: 0334 100 503, 0722 518 198
Pensiunea Uzu 3 ***
Str. Uzinei, nr. 28
Telefon: 0742 553 496
Email: uzulv@yahoo.com, rezervari@pensiuneauzu.ro
Web: www.pensiuneauzu.ro
Pensiunea ,,Magic Garden” 3***
Calea Trotușului, nr. 163 F
Telefon: 0234 356 520, 0741 610 817
E-mail: magicgarden_darmanesti@yahoo.com
Pensiunea ,,Cerbul” 3***
Str. Barajului, nr. 17
Telefon: 0756 794 919
Pensiunea ,,Adolescența” 3***
Punctul Izvorul Alb
Telefon. 0732 771 144, 0723 434 434, 0334 820 082
E-mail: luminitacojocarel@yahoo.com, cojocarel.costina@yahoo.com
Text și foto: Romulus-Dan BUSNEA și Olivian DARIE
Va urma