Skip to content

Noutăți

Urmând cursul șoselei și firul apei Trotușului, intrăm în COMUNA DOFTEANA, unde câteva atracții turistice merită din plin atenția noastră.
Ansamblul castelului ,,Ghika” (castelul și parcul familiei Ghika), sat Dofteana – monument istoric.
A fost ridicat în stilul romantic, drept reședință de vânătoare, într-un areal de un pitoresc cu totul aparte, la sfârșitul sec. XIX. Ctitorit de către Nicolae Ghika, guvernator al Băncii Naționale a României, membru al familiei de boieri care a dat țării zece domnitori. Proprietarii săi au fost nevoiți să fugă din țară la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Între anii 1941-1944, aici a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului. La retragere, soldații germani au luat cu ei cele mai valoroase obiecte de artă din castel. Au venit rușii, au luat și ei ce a mai rămas valoros, după care în 1949 întreg domeniul a fost naționalizat, trecând în proprietatea statului. Apoi, palatul a fost spital TBC, casă de copii și sanatoriu de reumatologie infantilă. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reparații, investiții și conservare. Parcul palatului (3,8 ha) este înzestrat și cu un lac de 1.800 mp. Cu timpul au fost reabilitate aleile, au fost refăcute căile de acces, s-au amplasat băncuțe, s-au plantat arbuști ornamentali și flori. În prezent, palatul se află în proprietate privată. Vechea ,,hulubărie” din incinta parcului a fost transformată în Pensiunea ,,Dofteana Park”, care evocă atmosfera secolului al XIX-lea. Decorul este rustic, fiind accesibile șase camere cu utilități, care pot fi puse la dispoziția turiștilor. La palatul ,,Ghika” din Dofteana s-a turnat filmul ,,Domnișoara Christina”, ecranizare după Mircea Eliade, iar în vara anului 2016, în aceeași locație, timp de aproape o lună de zile s-a filmat pentru pelicula ,,The Wanderers” (,,Vânătorul de spirite”) – film de lung metraj în regia lui Dragoș Buliga. În distribuție: Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Claudiu Bleonț, Daniel Plier, Oana Marcu, Alexandra Apetrei, dar și alți actori din România, Coreea de Sud, Israel, Bosnia și Herțegovina.
Parcul Dendrologic Dofteana, sat Hăghiac
Este o colecţie ştiinţifică dendrologico-silviculturală formată din peste 660 de specii şi varietăţi de arbori, ce se întinde pe o suprafaţă de 24 ha. Este creaţia măiastră a unuia dintre cei mai mari şi pasionaţi silvicultori, Iuliu Moldovan, care a sădit lângă fiecare puiet o parte din sufletul său şi unde zi de zi a privit cum cresc scumpii lui arbori, cărora le-a purtat o grijă permanentă. Arboretumul Dofteana constituie o valoroasă colecţie de specii lemnoase, în special de răşinoase, atât din ţara noastră cât şi din alte ţări. Arboretumul prezintă o deosebită importanţă forestieră botanică, didactică, ştiinţifică şi social-culturală. Întemeiat la începutul secolului XX, din punct de vedere forestier, arboretumul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice şi, mai ales, a speciilor exotice de interes forestier. Vârsta la care au ajuns unele specii, 50 – 70 ani, precum şi dimensiunile realizate, cercetările efectuate asupra comportării lor, duc la concluzia că multe specii exotice au o valoare forestieră deosebită.
Rezervaţia naturală ,,Nemira” – rezervaţie naturală cu caracter floristic şi forestier – Sit Natura 2000. Aici se află și izvoarele minerale de la Ciunget şi Sărărie, cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice și folosite pentru cura internă în tratamentul bolilor digestive.
În Dofteana mai există și un barometru natural, numit Ochiul Huitorii, sau Ochiul meteorolog, în fapt, o firidă într-un perete de sare, care atrage umezeala, un barometru natural care anunţă starea vremii (seamănă cu un ochi uriaș săpat în piatra muntelui): când umezeala din aer creşte, pe stânca apare o dâră de apă şi localnicii sunt siguri că va ploua. Se află în spatele gării din Dofteana.
Trasee montane
Drumețiile montane din această zonă includ Vârful Șandru Mare-Țiganca-Șaua Nemirei-Vârful Nemira Mare, cu plecare din Slănic-Moldova, Oituz sau Dărmănești (Sălătruc).
Evenimente
Zilele comunei Dofteana, în jurul datei de 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului; Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă – 31 decembrie.
Tradiții și obiceiuri specifice
Jocul ursului, Toboșarii, Dansul irozilor, Colinde, Plugușorul, ritualuri de nuntă și botez, port popular.
Info-Utile
Pensiunea ,,Dofteana Park” 3 ***
Sat Dofteana, pe domeniul castelului Ghika
Telefon: 0744 236 654
E-mail: www.dofteanapark@yahoo.com
Web: www.dofteanapark.ro
Pensiunea ,,Casa Creangă” 2**
Sat Dofteana
Telefon: 0234 352 461, 0744 605 870
Text și foto: Romulus-Dan BUSNEA și Olivian DARIE
Va urma

 

 

 

 

 

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112