Skip to content

Noutăți

Într-o atmosferă aureolată de legătura tainică dintre știință și credință, în Sala Coloanelor a Palatului ,,Ghika” din orașul Comănești, a avut loc, sâmbătă, 3 august, cea de-a XIII-a ediție a Simpozionului Științific și Cultural ,,Dimitrie Ghika Comănești – In memoriam”.
Atât la ediția de anul acesta, cât și la cele anterioare, prezența atât de apreciată și aplaudată a unor reputate personalități academice și universitare din România și Republica Moldova, au contribuit din plin la creșterea nivelului științific al comunicărilor prezentate de participanții la aceste simpozioane, printre aceștia numărându-se cadre didactice, elevi, studenți, istorici, memorialiști, cercetători, scriitori, poeți, artiști și jurnaliști de presă și de televiziune, din județul Bacău și din țară.
Evenimentul a fost organizat de Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române (CRIFST), Primăria orașului Comănești, Asociația Cultural-Științifică ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Federația Biblică Catolică, Biblioteca Orășenească Comănești.
Printre invitații de onoare ai acestei noi ediții a simpozionului s-au numărat două nume de marcă ale științei și tehnicii românești: academician, prof. univ. dr. ing. Mihail-Viorel Bădescu, prim-vicepreședinte al Biroului Executiv al CRIFST al Academiei Române și dr. ing. Viorel-Nicolae Gaftea, secretar științific al Academiei Române, secția Știința și Tehnologia Informației, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare pentru Inteligență Artificială (ICIA) și cercetător asociat, Centrul de Modelare Macroeconomică (cmm.ince.ro) Academia Română.
Și ca o premieră a actualei ediții, printre participanți s-a aflat și actorul Geo Popa, directorul Centrului de Cultură ,,George Apostu” din Bacău, pe care l-a înființat și îl conduce cu rezultate spectaculoase, de peste 30 de ani.
De data aceasta, publicul prezent în sală a fost încântat să asiste la un interesant și mult dorit dialog între știință și religie, purtat cu multă dăruire, altruism și profesionalism de către cei doi profesori și cercetători, ca și de înalte fețe bisericești, care au răspuns invitației și provocărilor lansate de organizatori, la temele propuse: ,,Lumini ale locului: exemple, modele și personalități”; ,,Lumina Cuvântului lui Dumnezeu la Comănești”; IA (Inteligența Artificială) și era digitală în învățământul românesc”.
Acest dialog a reliefat faptul că nu există nicio opoziție între religie și știință, admisibile fiind atât descoperirile științei, cât și adevărul religios, idee care reiese și din spusele unui distins teolog: ,,Dorinţa dezinteresată de a cunoaşte, din care creşte şi se dezvoltă ştiinţa, de altfel, îşi găseşte cea mai profundă confirmare într-o interpretare religioasă a universului”.
Cuvinte frumoase, înălțătoare, îndreptate spre spiritul omului, au fost rostite cu multă evlavie de preoții diferitelor culte care au participat la simpozion, în prelungirea expozeurilor științifice ale celor doi invitați speciali, mai sus prezentați. Și, o sală învăluită de multă lumină, de lumina lui Dumnezeu, căci Dumnezeu este lumină, și la fel este Fiul Său, Iisus, care a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”. (Ioan: 8.12)
Momente emoționante pentru publicul din sală, momente cu trăiri interioare intense, de neuitat…
Cât despre lucrările prezentate în cadrul simpozionului, moderat de o excelentă echipă, alcătuită din primarul orașului Comănești, Viorel Miron, un asiduu susținător și promotor al evenimentelor cultural-științifice și artistice ale urbei, prof. dr. Lavinia Misăilă, președinta Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești” și redactor-șef adjunct al publicației ,,Columna”, revistă a asociației și supliment cultural-ştiințific al revistei
,,Studii și Comunicări / DIS a Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române” și Narcis Jitaru, subprefect al județului Bacău și un organizator mereu cu idei inovatoare, spre cunoștința cititorilor, iată în rândurile de mai jos, un scurt rezumat al acestora:
* Academician, prof. univ. dr. ing. Mihail-Viorel Bădescu: ,,Despre casele pasive”.
Lucrarea academicianului Viorel Bădescu face o analiză despre impactul pe care l-au avut demersurile de a minimiza pierderile de căldură, prin anveloparea clădirilor, exemplificate prin primele case pasive de la începutul anilor 90. ,,Acest gen de case sunt caracterizate, în primul rând, de un consum mic de energie, de un confort ridicat, iar printre factorii care contribuie la acest rezult se numără izolarea termică performantă, orientarea optimă a clădirii, etanșarea si recuperarea căldurii, ceea ce duce la limitarea consumului energetic total, la mai puțin de 15 kWh/m2/an. Acest lucru a făcut ca energia necesară încălzirii să ajungă factorul cel mai mic în bilanțul energetic al unei clădiri”, a spus profesorul Bădescu, a cărui prezentare s-a pliat cum nu se poate mai bine și pe nevoile orașului Comănești, unde autoritățile locale au demarat un important proiect cu privire la eficientizarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale și clădiri publice.
* Dr. ing. Viorel-Nicolae Gaftea: ,,Inteligența artificială, între etică, risc și performanță – noi evoluții”.
Referitor la acest studiu, domnia-sa a spus: ,,Având în vedere evoluția de netăgăduit a științei, tehnologiei, cercetării, a societății pe ansamblu, toate domeniile sunt astăzi marcate de impactul masiv al inteligenței artificiale. Dar apar și noi elemente, pe fond, filosofice, educaționale, puncte de discuții legate de efecte ce produc schimbări în societate, noi cerințe în educația generală și cea tehnică și modul de abordare”. În lucrare au fost prezentate succint stadiul și perspectivele, echilibrul între etică, risc și performanță, în paralel cu digitalizarea inevitabilă a resurselor educaționale alături de gamificare şi de experienţele de învăţare personalizate, astfel că există nenumărate oportunităţi de dezvoltare a aplicaţiilor IA (Inteliegmța Artificială), în procesul de educaţie. O lucrare științifică distinctă, care a atins și cea de-a treia temă a simpozionului, respectiv ,,IA și era digitală în învățământul românesc”.
* Prof. Vilică Munteanu, istoric, arhivist, colecționar și medalist: ,,Medalii, din colecția personală, dedicate sfântului voievod Ștefan cel Mare”.
Prin prezentarea medaliilor din colecția personală, dedicate celui mai însemnat dintre domnitorii români, autorul și-a propus și a reușit să aducă un pios omagiu voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, domnitorului care, prin faptele sale, a făcut ca Moldova să fie cunoscută, respectată și apreciată în întreaga lume europeană a vremii. Referitor la Marele Ștefan, este greu să se aprecieze și să se ierarhizeze calitățile sale. ,,Prin această comunicare am dorit să scot în evidență harul artiștilor, care, cu talent, studiu, migală și multă pricepere, au ridicat pe piedestalul culturii meseria de sculptor medalist. De asemenea, mi-am propus să scot în evidență ce multe informații interesante, documentate și valoroase pot fi aflate din studierea unor obiecte, în cazul nostru medalii, care pentru mulți sunt aproape nesemnificative, ori simple tinichele. Și aceasta, deoarece colecționarea este pasiune și cunoaștere și, nu în mică măsură, activitate științifică, iar obiectele unei astfel de colecții, ca cea de față, dau greutate și îmbogățesc spiritul (aduc cunoaștere, plăcere, investigare, descoperire etc.). Astfel spus, obiectele materiale pot fi și ele produse spirituale de cea mai înaltă factură, pentru că ele devin, prin excelență, adevărate documente sculptate în metal”, a spus prof. Vilică Munteanu.
* Protopop – P.C. Pr. Dr. Costel Mareș, Protopopiatul Moinești: ,,Iisus Hristos – Lumina lumii ca Viață fără de sfârșit a omului”.
Și părintele Mareș a spus: ,,Hristos Domnul este lumina deplină a omului, lumină care îi arată nu numai ținta spre care e făcut, ci îi dă și puterea să înainteze spre ea. Lumina adevărată este viață, viața adevărată este lumină. De unde nu este viață, nu vine nici lumina, sau de unde nu vine lumină, se arată ca fiind întuneric și moarte. Fără Hristos, lumea este întuneric, pentru că nu ne-ar pregăti pentru viața veșnică, iar cine nu crede în Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, nu conduce la ideea că lumea s-a golit obiectiv de Hristos, sau că Hristos încetează de a fi prezent în ea, ci că acela nu -L mai vede pe Hristos în ea, pentru că ochii lui spirituali au orbit. Schimbarea la Față a lui Hristos pe Tabor este dovada anticipată despre lumina Sfintei Treimi ce va iradia din Trupul Său înviat și al tuturor celor ce-și vor arăta credința prin faptele lor”.
* General (r) prof. dr. Vasile Florea – Președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Bacău: ,,Studentul Elisei Matei și filmul său `Graiul Odobeștilor`”.
Student în anul I la Facultatea de Arte – Departamentul de Actorie – Cinematografie al Universității ,,Hyperion” din București, tânărul Elisei Matei este regizorul și scenaristul filmului documentar „Graiul Odobeștilor”, un scurtmetraj de 16 minute, care tratează istoria comunei și demonstrează că patriotismul este prezent și în rândul tinerilor. Generalul de flotilă aeriană, dr. Vasile Florea, care este și autorul monografiei comunei Odobești, este comentator principal în film. O reușită care prefigurează un viitor strălucit pentru studentul, Elisei Matei, absolvent al Colegiului Național ,,Vasile Alecsandri” din Bacău.
* Col (r) Costel Ciupercă – Președintele Asociației Naționale a Rezerviștilor Militari din MApN – Filiala Bacău: ,,Băcăuanul Nicolae Șova”.
Un remember meritat pentru o personalitate ca cea a generalului Nicolae Șova, așa cum se arată și în lucrare: ,,S-au împlinit 58 de ani de la moartea unuia dintre marii generali și eroi români, băcăuanul Nicolae Șova (n. 9 noiembrie 1885, în satul Rusăești, comuna Poduri, jud. Bacău – d.12 martie 1966, la București), ofițer de elită al Armatei Române, apreciat și remarcat nu numai pentru calitățile sale de comandant, ci și pentru actele sale de bravură pe care le-a săvârșit în timpul celor două războaie mondiale, pentru eliberarea neamului de sub jugul ocupației străine”. Pentru meritele sale excepționale obținute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Nicolae Șova este avansat în 1944 la gradul de general de corp de armată, fiind răsplătit de-a lungul carierei cu mai multe distincții, printre care, Ordinul Militar ,,Mihai Viteazul” (clasa a III-a, în 1941) și cu Medalia „Virtutea Maritimă”, categoria navigant, în toate cele trei grade (1944).
* Preot Drd. Eduard Pătrașcu, coordonator al Federației Biblice Catolice, zona Europa Centrală: ,,El era lumina adevărată care, venind în lume, luminează pe orice om”.
,,În binecunoscutul prolog al Evangheliei după Sf. Ioan, se poate remarca, printre altele, reflecția autorului asupra relației dintre lumină și întuneric. În întunericul lumii strălucește într-un moment discret, dar care se dovedește decisiv pentru istorie, o lumină (cf. Is 9,1).
Iar lumina aceasta decisivă a fost Cuvântul. De fapt… lumina și pentru timpurile noastre întunecate nu va fi nimic și nimeni altceva decât același Cuvânt. Un cuvânt care ar fi bine să răsune cu mai multă forță în așa fel ca el să se întrupeze din nou și să locuiască în noi. Ca noi să putem vedea frumusețea întruchipată a lui Dumnezeu strălucind în ochii, pe fețele, în inimile și mai ales, în viețile oamenilor. Lumină din lumină: asta e menirea adevărată a omului. Iar Dimitrie Ghika, cel pe care-l amintim cu această ocazie, pare a fi o `lumină din lumină`”, se arată în prezentarea preotului Eduard Pătrașcu.
* Ec. Romulus-Dan Busnea, jurnalist, scriitor, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Salvamont Bacău: ,,Mihai Miereanu, un pionier al gazetăriei românești, fondator și redactor al primului ziar care a apărut într-o stațiune din România”.
Binecunoscută pentru efectele curative ale izvoarelor sale minerale, pentru aerul ozonat și frumusețile naturale unice, stațiunea Slănic-Moldova a fost și în vremurile de odinioară, una dintre cele mai căutate, mai apreciate și mai promovate stațiuni balneare din țară și din străinătate. Proiectul ,,Ziarul Curierul Slănicului-Moldova” – principalul promotor al imaginii stațiunii Slănic-Moldova în perioada de dinainte și de după prima mare conflagrație a lumii”, demarat în luna iulie 2022 și dedicat binefacerilor terapeutice și istoriei acestei stațiuni, în fapt, primul proiect jurnalistic de acest gen din România, a ajuns la episodul cu numărul 65, iar acesta își va continua parcursul, urmând să fie finalizat în toamna acestui an, împreună, cel mai probabil, cu lansarea unui volum dedicat acestui ziar. Implicit, proiectul îi este dedicat și gazetarului ieșean, Mihai Miereanu, fondatorul și redactorul acestei publicații, dar și mai mult, importanței pe care a avut-o creația sa în promovarea stațiunii, în cunoașterea atâtor mari personalități care și-au legat numele de Slănicul-Moldovei, această perlă a stațiunilor românești. Proiectul este inițiat, derulat și prezentat la acest simpozion, de către partenerul acestui eveniment, respectiv Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), prin persoana jurnalistului, scriitorului și inspectorului de specialitate, Romulus-Dan Busnea, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași (BCU Iași), Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” din Cluj (BCU Cluj) și ziarului ,,Deșteptarea”.
* Pastor dr. Adrian Bârzu, Biserica Baptistă ,,Biruința” din Comănești: ,,Nu există dragoste mai mare! O scurtă meditație la Ioan 3:16-21”.
Și pastorul amintește în lucrare: ,,Postumanismul ancorat în materialism, care a forțat o rupere a omului din tradiție, o reconfigurare a ceea ce înseamnă să fii om, în afara definițiilor vechi, a încercat, fără succes, să ofere lumii o experiență umană superioară celor din veacurile precedente. Reproșând Dumnezeului religiozității vechi incapacitatea de a aduce confort și alinare umanității suferinde, noua utopie materialistă, numită transumanism, ispitește astăzi ideologic cu un paradis tehnologic atins printr-o mântuire tehnologică, în care rasa umană va evolua peste limitările ei fizice și mentale curente, prin prisma științei și tehnologiei. Mesajul creștin al dragostei lui Dumnezeu adus de Mântuitorul Iisus Christos, oferă lumii singura salvare care schimbă ireversibil traiectoria răului aflat în creația bună a lui Dumnezeu. Moartea înlocuitoare și învierea Fiului lui Dumnezeu întrupat și nu tehnologia, recreează în om adevăratele valori, acel chip pierdut al lui Dumnezeu. Viitorul de aur al umanității va fi în comuniunea desăvârșită dintre Dumnezeu și oamenii pătrunși de dragostea Lui, într-un cer nou și pământ nou, în care nu va mai fi nici plâns, nici întristare, nici durere, nici moarte, pentru că întunericul va fi definitiv biruit de Lumină”.
* Pastor Mihăiță Ciofu – Biserica Creștină Penticostală ,,Betel” Comănești: ,,Cât timp aveți Lumina, credeți în Lumină, că să fiți fiii Luminii [Ioan 12:36]”.
Iar pastorul spuse: ,,Universul este format din particule numite atomi și aceștia la rândul lor din subatomi. Lumina este formată din subparticule numite fotoni si s-a descoperit că există posibilitatea că fiecare atom să conțină fotoni, adică lumină. Oamenii pot fi lumini, că au fost creați să poarte chipul lui Dumnezeu, așa cum Luna a fost creată să reflecte lumina Soarelui. `Cât timp aveți Lumina- Există un timp propice`, căci în greaca veche există doi termeni pentru a defini timpul și anume: `Chronos`, care reprezintă timpul care curge secvențial, imperturbabil, și `Kairos` care reprezintă timpul ideal, propice. Deși Lumina s-a înălțat la cer, există un `Kairos` până în ziua de astăzi. Psalmul 119:105 spune că Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu este o lumină. Noi, astăzi, în Comănești avem în mâinile noastre lumina. `Credeți în Lumină, ca să fiți`, căci există o modalitate, iar Credința este capacitatea de a-ți asuma un adevăr fără să fie testat de cele cinci simțuri. Există un tip de credință, cea a dracilor, care cred cu așa tărie, încât credința aceasta le produce frică, dar aceasta nu este o credință mântuitoare. Credința mântuitoare este o abandonare, o smerire, o bizuire numai și numai pe Hristos, pe Lumină pentru a putea fi readus la viață, a fi îndumnezeit. `Fii ai Luminii`- căci există o stare/ un statut: Că să fii fiu, nu trebuie să devii, ci trebuie să te naști. `Dacă nu se naște cineva din nou, din apă și din Duh, nu va vedea și nu va intra în Împărăția lui Dumnezeu`, spunea Domnul Iisus lui Nicodim. Problema reconcilierii cu Dumnezeu nu poate fi rezolvată prin educație. Este nevoie de o natura nouă; doar cel ce este născut din Lumină poate birui întunericul, care se răsfrânge asupra celor trei sfere: ale gândurilor, ale vorbelor și ale faptelor”.
* Mihai Vlad, student anul III, Facultatea de Inginerie Electrică, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: ,,Dezvoltarea unui echipament de monitorizare a semnalului EKG pentru aplicații medicale”.
Conform celor spuse de tânărul student, ,,lucrarea de față prezintă procesul de concepere și testare a unui echipament dedicat monitorizării semnalului EKG, esențial pentru evaluarea activității electrice a inimii”. Iar aparatul inventat de Mihai Vlad ,,își propune să ajute studenții atât în studiul electronicii, cât și al semnalelor biomedicale, putând fi considerat un instrument educațional”. Totodată, lucrarea detaliază aspectele tehnice ale designului, implementării și testării dispozitivului, subliniind avantajele sale în contextul aplicațiilor medicale contemporane.
* Juliana Bălan, Andra Iosub, Ingrid Rîmniceanu și Mihaela Stanciu, eleve la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, prof. coordonator, Mihaela Vîrcolici: ,,Cum să te ajuți pe tine însuți”.
Ce rezultă din lucrare: ,,O echipă, formată din patru tinere pasionate de informatică și tehnologie, de la Colegiul Tehnic `Dimitrie Ghika` din Comănești, au participat cu entuziasm la concursul internațional `Technovation Girls`. În cadrul acestei competiții, elevele au avut oportunitatea de a dezvolta o aplicație inovatoare care abordează problema anxietății în rândul tinerilor, una care poate fi implementată inclusiv în instituții de învățământ. Cum să te ajuți pe tine însuți este o aplicație pentru tinerii elevi care întâmpină anumite probleme și doresc să le depășească”.
* General de armată (rtr), dr. Vasile-Jenică Apostol, istoric militar și scriitor: ,,Din istoria familiei Ghika”.
Apreciatul general și istoric, Jenică Apostol, a făcut o incursiune în istoria și domeniile familiei Ghiculeștilor, care deși au avut origini străine, s-au împământenit treptat atât în Țara Românească, cât și în Moldova și s-au identificat cu interesele țării lor, căreia i-au dat nu mai puțin de douăzeci și cinci de domnii, cu zece domnitori. O foarte interesantă și prețioasă relatare, asezonată cu povești savuroase din trecutul familiei Ghika, așa cum îi place generalului Jenică Apostol, așa cum ne place și nouă.
Aceste ultime două comunicări au făcut parte din cea de-a treia temă a simpozionului, intitulată ,,IA (Inteligența Artificială) și era digitală în învățământul românesc”.
Toate lucrările mai sus prezentate vor fi publicate în revista ,,Columna”, așa cum s-a procedat la fiecare ediție a simpozionului.
Din programul reuniunii de sâmbătă, nu au lipsit momentele artistice, susținute de interpreți-instrumentiști și artiști plastici originari din Comănești: Teodora Albu (nai), profesoară de muzică la Iași; Ștefan Arvinte (pian), elev în clasa a IX-a, la Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” din Comănești; Maria Ungurean (pictură), cu o expoziție prezentată în ,,Sala Coloanelor”, pe care a vernisat-o la Palatul Parlamentului din București și la Osaka (Japonia).
De asemenea, în holul salonului, organizatorii au expus și oferit participanților, reviste de cultură și artă, precum și materiale promoționale editate în județul Bacău.
Să nu uităm că printre invitații de onoare care au participat la cele treisprezece ediții ale simpozionului organizat la Comănești, s-au aflat prestigioși academicieni din România și Republica Moldova: regretatul prof. univ. ing. Gleb Drăgan, fost președinte al Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române și fondator al revistei ,,Columna”; regretatul prof. univ. dr. Constantin Toma, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, laureat al Premiului ,,Emanoil Teodorescu” al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al unui număr de patru universităţi româneşti, preşedinte al Subcomisiei Monumentelor Naturii din Moldova şi coordonator al Centrului de Cercetări Antropologice ,,Olga Necrasov” al Academiei Române – Filiala Iaşi; regretatul prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea, membru fondator al Societății Române de Economie şi Administraţie Sanitară – ,,Sereas” Bucureşti, membru fondator al Societății Naționale de Bioinginerie Medicală din Iași, autor al jurnalelor de călătorie ,,Peregrin pe cinci continente” și ,,Emil Racoviță și urmașii lui – Spre Polul Sud”; prof. univ. dr. Bogdan C. Simionescu, președinte al CRIFST al Academiei Române, cercetator ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară ,,Petru Poni” al Academiei Române; prof. dr. ing. Dumitru T. Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme; prof. univ. dr. Ion Toderaș, director al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei; dr. biolog Alexandru Ciubotaru, director al Grădinii Botanice a Academiei de Știinţe a Republicii Moldova și director al renumitei Grădini Botanice de Stat „Nichita” din Ialta, Crimeea; prof. univ. dr. Mioara Mandea (membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România), originară din Comănești, fizician, specialist în geofizică, director de strategii și programe la Centrul Național de Studii Spațiale din Paris.
Indiscutabil și de neuitat va rămâne pentru mulți dintre noi, cel care a fost colonel (r), doctor în istorie, Valentin Marin, secretarul ştiinţific al CRIFST al Academiei Române, ,,Cetățean de Onoare al orașului Comănești”, care alături de prof. dr. Lavinia Misăilă și primarul Viorel Miron, au constituit nucleul organizatoric al simpozionului de la Comănești.
Și pentru că, timp de unsprezece din cele treisprezece ediții ale simpozionului am fost prezent ca reprezentant al Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Salvamont Bacău, în calitate de partener al acestui eveniment, la care am contribuit și cu o serie de comunicări, publicate ulterior în revista ,,Columna”, țin să mulțumesc și să adresez sincere și calde felicitări, Academiei Române, Primăriei orașului Comănești, Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, Inspectoratului Școlar Județean Bacău, sponsorilor, tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestui eveniment, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor locale, identității și culturii românești.
Și, de asemenea, cordiale mulțumiri și celor care au realizat filmările, fotografiile, articolele redactate și aranjamentele interioare de la Palatul ,,Ghika”, cu ocazia acestui autentic și unic eveniment: ,,Acum TV Onești”, ,,Deșteptarea”, ,,Turism-Bacău”, Cristina Fornasi, Dora Bobeică, Maria Tizu, Visit Comănești.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112