La Centrul de cultură tradițională ,,Gospodăria Țărănească” din comuna Măgirești (Bacău) a avut loc, vineri, 16 septembrie, Conferința ,,Omul și lemnul: o relație de-o viață”, eveniment organizat de Primăria comunei Măgirești, în parteneriat cu Asociația ,,EcoAssist”, prin proiectul ,,Plantăm fapte bune în Romania”.
Reuniunea s-a bucurat de participarea mai multor cadre didactice universitare de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, ca și a altor specialiști în multiple utilizări ale lemnului.
Manifestarea a fost deschisă la ora 11.00, de primarul comunei, Câdă Ionică și de Marin Toma, președintele proiectului, iar expunerile care au urmat au fost inedite și interesante: „Lemnul: material și sursă de informații” (conf. univ. dr. ing. Cătălin Roibu), „Case de lemn. Tradiție și inovație” (șef de lucrări univ. dr. arh. Corduban Călin), „Reciclarea lemnului și moduri de valorificare a deșeurilor de lemn” (prof. univ. dr. ing. Adrian Timofte), „Punerea în siguranță a bisericilor de lemn în stare gravă de degradare” (Tudor Bonta, Asociația ,,Ambulanța pentru Monumente”, Sălaj; Facultatea de Protecția Mediului Oradea) și „Sămânță, păduri, lemn și finanțarea lor” (șef de lucrări univ. dr. ing. Mihai Enescu, Facultatea de Agricultură București).
,,Mă bucur să constat faptul că primarul Câdă Ionică se implică în și pentru comunitatea comunei Măgirești. Evenimentul organizat aduce în atenție atât conservarea tradițiilor locale, cât și necesitatea de a prezerva acele bogății pe care avem obligația de a le proteja. Tot mai des, atât la nivel european, cât și național, problematica protejării mediului înconjurător este un subiect ce ocupă un loc principal al discuțiilor. Însă, noi suntem obligați să privim cu emoție și căldură patrimoniul cultural local. Prin urmare, bisericile din lemn pe care strămoșii le-au construit trebuie să dăinuie pentru ca tânăra generație să înțeleagă sacrificiul, dar și bogăția de care dispunem”, a spus lect. univ. dr. Paul-Claudiu Cotîrleț, doctor în istorie și moineștean la origini.
La eveniment au mai luat parte reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai Direcției Silvice Bacău și Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, parlamentari, alte oficialități.
În comuna Măgirești, în satul Valea Arinilor, s-a inaugurat în acest an Galeria ,,Nicu Enea”, dedicată marelui pictor băcăuan care s-a născut aici, iar în satul Prăjești se află Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, unic în țară și în lume.
Noutăți
- Eveniment cultural-științific de anvergură națională, la Măgirești Material realizat de Romulus-Dan Busnea și Olivian Darie
- 18 septembrie 2022