Skip to content

Noutăți

În orașul Buhuși va avea loc în perioada 5 – 6 martie, ediția pilot a Festivalului ,,Cine Copilăria”, eveniment cinematografic dedicat în întregime regizoarei Elisabeta Bostan*, originară din acest oraș, cunoscută și sub numele de ,,regizoarea filmelor pentru copii”.
În cele două zile de festival, locuitorii orașului Buhuși și toți cei care o iubesc pe Elisabeta Bostan sunt așteptați la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” , manifestarea fiind adresată în special copiilor, care vor avea ocazia să vadă pe marele ecran unele dintre cele mai apreciate filme românești pentru copiii din toate timpurile.
„Ne dorim de foarte mulți ani să organizăm un eveniment atât de plin de gratitudine chiar în orașul în care s-a născut Elisabeta Bostan. Cu acest prilej am pregătit un program complet de activități, iar faptul că publicul va putea retrăi emoția filmelor sale ne bucură nespus. Ne propunem să continuăm proiectul sub forma festivalului dedicat Elisabetei Bostan și să atragem o rețea de parteneri din zonă, care să schimbe, de ce nu, fața orașului și a județului”, a precizat Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.
Programul complet include proiecții de film, un interviu în exclusivitate cu regizoarea, lansări de carte și fotografii și, mai mult de atât, o serie de evenimente organizate în semn de apreciere și recunoaștere pentru prestigioasa activitate. În aceeași perioadă, autoritățile locale îi vor acorda regizoarei titlul de Cetățean de onoare al orașului Buhuși, iar Casa de Cultură, care îi va purta numele, va fi gazda unei expoziții de fotografie cu imagini din colecția personală. Printre invitații speciali ai ediției se numără Izabela Bostan, Manuela Hărăbor, George Mihăiță, Ileana Popovici, Laurențiu Damian, Bianca Brad, Mircea Diaconu, Adi Vîlcu, Doru Nițescu și Medeea Marinescu (intervenție online).
,,CineCopilăria” devine festivalul filmului copilăriei și se va desfășura anual la Buhuși, locul natal al regizoarei care a marcat generații prin filmele pe care le-a făcut.
Intrarea la toate evenimentele este liberă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Programul festivalului:
Sâmbătă, 5 martie 2022
15.00 – Deschiderea oficială – Festivalul ,,CineCopilăria”, ediția I
*inaugurarea Casei de Cultură cu noua denumire
*acordarea titlului de Cetățean de onoare pentru regizoarea Elisabeta Bostan
*lansare expoziție foto Elisabeta Bostan 90+
*lansare ediție filatelică Elisabeta Bostan – Mari regizori români cu sprijinul Romfilatelia
15.30 – Interviu cu Elisabeta Bostan – realizator Andrei Giurgia – PREMIERĂ
*lansare de carte – ,,Imaginarium sau filmul în împărăția candorii”, autor Titus Vîjeu – Invitați: Laurențiu Damian, Izabela Bostan
17.30 – ,,Veronica” (r. Elisabeta Bostan) – Proiecție specială – 50 de ani de la lansare
Invitați: George Mihăiță, Manuela Hărăbor, Izabela Bostan, Laurențiu Damian
*lansare DVD Veronica 50 și traista fermecată
19.30 – ,,Campioana” (r. Elisabeta Bostan)
Invitați: Izabela Bostan, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Ileana Popovici, Laurențiu Damian
*lansare site www.elisabetabostan.ro
Duminică, 6 martie 2022
11.00 – ,,Mama” (r. Elisabeta Bostan)
Invitați: George Mihăiță, Manuela Hărăbor, Izabela Bostan, Laurențiu Damian, Ileana Popovici
14.00 – Interviu cu Elisabeta Bostan – Doctor Honoris Causa Magistri – realizator Laurențiu Damian
16.00 – ,,Zâmbet de soare” (r. Elisabeta Bostan)
Invitați: Adrian Vîlcu, George Mihăiță, Bianca Brad, Mircea Diaconu, Medeea Marinescu (on-line), Izabela Bostan, Laurențiu Damian
19.00 – ,,Promisiuni” (r. Elisabeta Bostan)
*închiderea festivalului
Invitați: Mircea Diaconu, Medeea Marinescu (on-line), George Mihăiță, Izabela Bostan, Laurențiu Damian
Programul complet poate fi consultat și pe site-ul www.elisabetabostan.ro și pagina de facebook CineCopilăria. Intrarea la eveniment va fi liberă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
* Elisabeta Bostan (n. 1 martie 1931, Buhuși, jud. Bacău), a urmat studiile liceale în Piatra Neamț, la Colegiul „Calistrat Hogoș”, iar apoi cele universitare, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în perioada 1950 – 1954. Din talentul și dedicarea pentru cinematografie a Elisabetei Bostan a luat naștere ,,Puștiul”, care a însemnat debutul în filmul artistic de ficțiune, în 1961.
Multe generații au crescut cu aventurile lui ,,Năică”, eroul căruia i-a dat viață Elisabeta Bostan, în calitate de scenaristă și realizatoare a seriei de scurtmetraje dedicate popularului copil din satul românesc. De-a lungul carierei sale a colaborat cu scenarista Vasilica Istrate la filme de mare succes de public și de critică precum: ,,Tinerețe fără bătrânețe”, ,,Veronica”, ,,Veronica se întoarce”, ,,Mama”, ,,Saltimbancii”, ,,Un saltimbanc la Polul Nord”, ,,Promisiuni”, ,,Campioana” etc. De asemenea, Elisabeta Bostan este și realizatoare a serialului de televiziune ,,Fram”, dar și un apreciat ambasador al filmului românesc, fiind membră în multe jurii internaționale.
A primit aproape șaizeci de premii naționale și internaționale, cărora, în 2009, li s-a alăturat și premiul ,,Gopo pentru întreaga activitate”.
Sursa: https://www.radioromaniacultural.ro/

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112