Skip to content

Noutăți

La Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din orașul Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a avut loc, între 16 – 18 iunie, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”- ediția a XVI-a.
În cadrul manifestării la care au participat istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, s-au marcat împlinirea a 151 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga.
În acest context s-a rememorat atât personalitatea istoricului Nicolae Iorga, cât și contribuția altor mari nume ale istoriei și culturii românești, au fost susținute lucrări de cercetare şi diverse studii, s-a vorbit despre rolul educativ pe care îl au muzeele memoriale – muzeele în general, despre expoziţiile şi activităţile desfăşurate în perioada pandemiei, s-au prezentat donaţii, obiecte din patrimoniile muzeelor, cărţi etc.
Invitații de onoare ai acestei ediţii au fost prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Ioan Opriş, dr. Mihai Stan, alte personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.
Cu prilejul acestui eveniment au fost depuse flori la bustul lui Nicolae Iorga din incinta muzeului și au fost vernisate şi două importante expoziţii temporare: „Nicolae Iorga – Patrimoniu inedit din `Colecţia Iorga – Pippidi`”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României şi „Memoria chipului”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”.
Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău a fost reprezentat la acest eveniment de către Mihaela Băbușanu, conservator bunuri culturale în cadrul instituției muzeale băcăuane.
,,A fost o onoare să revăd istorici și oameni de vastă cultură, să cunosc oameni noi sau să îi revăd pe câţiva dintre colegii noştri de breaslă, care nu doar că sunt nişte personalităţi remarcabile, cercetători neobosiţi, istorici, bine cunoscuţi memorialişti, iubitori de ştiinţă şi cultură dar şi oameni deosebiţi înainte de toate, mereu deschişi, dornici să te îndrume sau să te ajute. Au fost două zile pline, comunicări interesante, atractive, încununare a muncii specialiştilor din muzee. Mulţumim colegilor noştri pentru invitaţie, amabilitate și disponibilitate, mulțumiri colegei Claudia Giannotti, care de fiecare dată s-a străduit şi a şi reuşit să fie o gazdă excelentă, Mihaelei Voicea, managerului Mihai Dumitrache, tuturor colegilor de la Văleni şi Ploieşti pentru excelenta organizare”, a declarat Mihaela Băbușanu.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112