Skip to content

Noutăți

Pe parcursul lunilor aprilie – mai, la Galeria ,,Alfa” din municipiul Bacău are loc expoziția de pictură, instalație și obiect ,,Arhetip” a artistului plastic Mihai Chiuaru, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Bacău.
,,Mihai Chiuaru este un brand al orașului Bacău. Indiferent unde mergi în țară, indiferent la ce expoziție mergi, un artist știe sigur ce se întâmplă la Bacău, mai ales că îl aveți pe Mihai, care vine cu o expoziție care rupe tiparele contemporane. Suntem obișnuiți ca arta să reprezinte facilul, să fie ceva ușor de abordat, dar aveți o expoziție care, față de multe altele, și nu numai din Bacău, din întreaga țară, are sens și conținut. Expoziția continuă un traseu artistic început de cel puțin 50 de ani, faptul că e un artist autentic, un artist profund și cu o viziune asupra timpului său, face ca această expoziție să poată fi expusă indiferent că e în Bacău sau la New York, cu aceeași vigoare”, a spus criticul de artă Maria Bilașevschi, într-un interviu acordat cotidianului ,,Deșteptarea”.
În data de 7 aprilie 2022, a avut loc vernisajul acestei expoziții, eveniment la care au participat artiști, profesori, elevi, scriitori, printre care prozatorul Petru Cimpoeșu, poeții Val Mănescu și Dan Petrușcă, profesorul Ioan Dănilă, Ovidiu Ungureanu, artist vizual, pictorul Dionis Pușcuță, șeful Secției de Artă a Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, Victor Eugen Mihai (VEM), jurnalist și caricaturist, criticul de artă Carmen Mihalache ș.a.m.d.
Expoziția a fost concepută pentru aniversarea a 70 de ani de existență a artistului, împliniți în august 2021, în perioada pandemiei. Pentru venisaj a fost creat și un catalog cu lucrările expuse, pentru a revedea expoziția peste timp. Conceptul grafic fost stabilit de Marius Siminiceanu, iar fotografiile poartă semnătura lui Ovidiu Ungureanu (Chromatique).
Mihai Chiuaru s-a născut la 17 august 1951, în comuna Hangu, județul Neamț. Urmează Liceul de Arte din Iași, după care își licența la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Secția Artă Monumentală, din București, în anul 1976. După o scurtă perioadă de profesorat, și o alta la fel de scurtă de muzeograf, își dă demisia și își asumă condiția de liber profesionist. Devine membru al UAPR Bacău, în 1981(fiind și președinte al acestei filiale mai mulți ani), stabilindu-se definitiv în orașul lui Bacovia, în 1983. Debutează cu lucrări la expoziții încă din timpul facultății, participând la expoziții republicane, județene și de grup. Este printre artiștii care a participat la toate edițiile Expoziției-concurs „Saloanele Moldovei”, fiind răsplătit cu șase premii.
Deschide peste 20 de expoziții personale în țară (P. Neamț, Bacău, București, Moinești, Iași, Bistrița Năsăud, Timișoara etc.) și în străinătate (Olanda, Japonia, Republica Moldova). De asemenea, în cei peste 40 de ani de activitate, este prezent cu lucrări la expoziții organizate în aproape toate orașele țării, fiind apreciat prin acordarea a numeroase premii prestigioase, printre care: Premiul UAP România, Premiul UAP Bacău, Premiul „Voronețiana”, Premiul „Gherghe Tătărăscu”, Marele Premiu „Lascăr Viorel” P. Neamț, cât și alte premii la diferite expoziții și concursuri.
Mihai Chiuaru este unul dintre cei mai apreciați pictori de biserici din Moldova, a pictat peste 25 de biserici, printre care Sf. Gheorghe, Adormirea Maicii Domnului și Catedrala Învierea Domnului – Bacău, Sf. Parascheva – Moinești, dar și în Parincea, Chetriș și Siretu, apoi Iași, Neamț, Vrancea, Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, multe dintre ele monumente istorice. Activitatea lui în acest domeniu depășește granițele țării, fiind selectat pentru realizarea picturii la biserica ortodoxă grecească „Saint George” din Cape Town – Africa de Sud.
Muzeul de Artă din Bacău deține în colecțiile sale 14 lucrări semnate de Mihai Chiuaru.
Sursa: www.deteptarea.ro

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112