Skip to content

Noutăți

Experimentarea culinară a unei zone geografice este o trăsătură caracteristică a turismului gastronomic sau turismului culinar, componentă importantă a turismului în general şi a agroturismului în special. Alături de peisaj, cazare, climă și posibilitățile de petrecere a timpului liber – în funcţie de care turiştii îşi aleg destinaţiile, experienţa culinară a ajuns definitorie pentru cei care caută senzaţii gustative memorabile, care caută tot mai mult produse realizate din ingrediente naturale, după rețete străvechi transmise din generație în generație.
Spre bucuria locuitorilor dar și a turiștilor care vizitează zona de munte a județului Bacău, în ultimii ani se constată o creștere a ofertei de preparate tradiționale și culinare cu specific local bazate pe brânzeturi, produse din carne (inclusiv vânat), legume, fructe proaspete și uscate, gemuri și dulcețuri, sucuri și siropuri naturale, fructe de pădure, produse apicole etc.
De asemenea, din meniurile unor restaurante nu lipsesc nici mâncărurile gătite ,,ca la mama acasă”, precum ciorba de fasole cu ciolan afumat, borșul de pleurotus, bulzul ciobănesc sau boieresc, tochitura moldovenească, sărmăluțele în foi de viță/varză, tocana de ciuperci cu mămăligă, tocănița de berbecuț la ceaun, păstrăvul cu mămăliguță și mujdei, găluștele verzi, alivencile moldovenești și multe altele.
Există și evenimente care reunesc producătorii din zona montană, în cadrul cărora aceștia expun produse din gospodăriile proprii, preparate după rețete vechi de sute de ani, 100% ecologice. Printre acestea se numără Târgul Gospodăriilor de Produse Montane ,,La Porțile Nemirei”de la Dărmănești (de regulă în a doua decadă a lunii mai), Târgul de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane de la Ghimeș-Făget (în decembrie, înainte de Crăciun), Festivalul de produse tradiționale ,,Răvășitul Oilor” de pe Muntele Bolovanu (Slănic-Moldova – în al doilea weekend al lunii octombrie), sau Festivalul plăcintelor de la Hârja (de ziua Sărbătorii satului, la sfărșitul lunii august – începutul lunii septembrie).
Printre producători îi veți întâlni pe Elena Roman, din Dărmănești, care de aproape douăzeci de ani are o fermă de oi, capre și vaci (peste 700 de oi și 70 de vaci). De obicei, produsele acesteia sunt din lapte de oaie: brânză în coajă de brad și la burduf, urdă dulce, brânză frământată și caș dulce. Veți mai întâlni aici și alți producători consacrați, ca Vasilica Ciobaniuc din Comănești, cu brânză frământată, urdă și caș; Marcela Manole, din comuna Agăș, sat Diaconești, cu produse lactate și produse din carne de vită, oaie și porc; Familia Aichimoaiei, din Comăneşti, cu unt de oaie – un produs rarisim, brânză în coajă de brad, caş de capră, brânză de burduf, caş de oaie, pastramă de porc, de oaie; Ionela și Mihai Paliștan din comuna Palanca (satul Ciugheș), care oferă produse lactate, dar și delicatese din păstrăv (păstrăv afumat în hârzob de brad, zacuscă din păstrăv picantă și nepicantă, cârnați și sarmale din păstrăv), toate atestate OSIM și produse după rețete anume.
În Dărmănești, Valeria și Valentin Șerbu dețin o plantație ecologică de cătină certificată ecologic BIO, iar pe lângă producția acestor fructe medii și mari, cu pulpe suculente, prepară cu echipamente proprii, suc de cătină prin presare la rece și pulbere de cătină în amestec cu miere de albine, pentru o utilizare mai îndelungată. Cătina este considerată ,,regina imunității”, fiind un fruct care conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele.
Și tot la Dărmănești, magazinul păstrăvăriei ,,Cerbul”, oferă păstrăv viu, preparate din păstrăv  și alte produse tradiționale de pe Valea Muntelui produse în celule de fierbere, coacere și afumare.
În 2019 s-a deschis aici și un magazin al Măcelăriei tradiționale Roger&Bunghez (str. Victoriei nr. 14), care oferă printre altele, caș de oi, cârnați proaspeți, leber și caltaboș de casă, salamuri, gușă afumată, spată cu os, ficat de porc, carcasă de miel, șoric copt, pulpă și ceafă de porc fără os și cu os, tobă albă, etc. În acest magazin, ca de fapt în toate cele ale măcelăriei veți găsi carne de mânzat născut și crescut în România, în fermă proprie la prețuri de producător. Rasa bovinelor este de carne, sunt crescute pe pășune și cu furaje naturale, grupul de firme Roger&Bunghez asigurând tot lanțul alimentar al produsului: creștere, sacrificare, tranșare, ambalare și etichetare.
Un permanent participant și partener la târgurile de la Ghimeș-Făget și Dărmănești, dar și unul dintre organizatorii acestora este Cooperativa ,,Degustarium”, din Ghimeș-Făget, care este și marcă înregistrată. Petrică Pal și copiii acestuia, Ramona și Damian Pal, au afirmat faptul că această formă de asociere a adunat în jur de 40 producători din zona Ghimeșului și promovează produsele locale, o șansă în plus și pentru dezvoltarea agroturismului în zonă. Brânză de vacă, frământată, topită, caş tradiţional, unt, smântână, caşcaval afumat, maturat la trei şi la şase luni, iaurt, produse din carne de porc: muşchi, slănină, salam, pastramă, cârnaţi, dar şi pâine albă cu cartofi sau neagră, coaptă la vatră, prăjituri de casă, miere de albine și alte produse apicole, țuică, palincă, sunt bunătăți pe care le puteți găsi oricând în magazinul ,,Degustarium”.
Evenimentele de acest gen au drept obiectiv principal susținerea producătorilor și antreprenorilor de pe văile Trotușului și Oituzului, în a duce mai departe tradiția fabricării unor produse alimentare, și nu numai, după metode și rețete cu vechi rădăcini în această zonă.
De asemenea, astfel de acțiuni sunt menite să atragă tot mai mulți turiști din România și din străinătate, care să cunoască produsele, să cunoască serviciile pe care operatorii din turism le oferă aici, să cunoască oamenii așa cum sunt, obiceiurile și tradițiile locurilor.
Când ai un aer ozonat și o apă pură, dar și mari suprafețe de rezervații naturale, când ai o gamă diversă de produse naturale făcute în gospodării, la care mai adaugi și frumusețea peisajelor, poți să vorbești de niște atuuri pe care orice turist și le dorește.
Vă prezentăm și recomandăm câteva restaurante care  servesc preparate și mâncăruri tradiționale:
Restaurant clasic ,,Crama Domnească” Slănic-Moldova
Str. Vasile Alecsandri, nr. 12 (Parcul stațiunii)
Telefon: 0749 015 236, 0752 109 404
Restaurant clasic ,,Cascada” Slănic-Moldova
Str. N. Bălcescu, nr. 1 A
Telefon: 0752 041 505
Web: www.restaurantslanicmoldova.ro
Restaurant ,,Taverna Slănicului”
Str. N. Bălcescu (zona Cascada)
Telefon: 0747 823 582
E-mail: celmare.alina@yahoo.com
Web: https://www.facebook.com/pg/Restaurant-Taverna-Slanicului
Restaurant ,,Ferma Stâna Dacilor”
DN 12B, la circa 6 km de stațiunea Slănic-Moldova, pe Muntele ,,Bolovanu”
Telefon: 0744 219 866
E-mail: ciurlicaliana@yahoo.com
Web: www.complex-cristal.ro
Restaurant clasic ,,Teleconstrucția” Slănic-Moldova
Str. Vasile Alecsandri, nr. 8
Telefon: 0234348301; 0744503300
Fax: 0234 348 304; E-mail: office@hotelteleconstructia.ro
Restaurant clasic ,,Dobru” Slănic-Moldova
Str. Armoniei, nr. 2
Telefon :0758 254 192, 0234 348 475, 0737 554 455
Fax: 0234 348 475
E-mail: hoteldobru@yahoo.com
Web: www.hoteldobru.ro
Restaurant clasic ,,Nemira” Slănic-Moldova
Str. Vasile Alecsandri, nr. 7
Tel: 0234 348 381
E-mail: receptie@hotelnemira.ro
Restaurant clasic ,,Perla” Slănic-Moldova
Str. Nicolae Balcescu Nr. 2
Tel: 0234 704 704
E-mail: contact@hotelperlaslanic.ro
Restaurant ,,Coroana Moldovei”
Str. Porumbeilor, nr. 1
Telefon: 0234 348 888 0743 171 001
E-mail: office@coroana-moldovei.ro
Web: www.Coroana-Moldovei.ro
Restaurant ,,Pridvorul Haiducilor” Slănic-Moldova
Str. Oituz, nr. 1A
Tel. 0745 805 257
E-mail: rezervari@pridvorulhaiducilor.ro
Web: pridvorulhaiducilor.ro
Restaurant ,,Casa Creangă” Târgu-Ocna
Str. Galean nr. 33
Tel. 0742 176 730
E-mail: casacreanga@yahoo.com</a
Restaurant ,,La Porțile Ocnei” Târgu-Ocna
Str. Mosoare, nr 25
Tel. 0744 489 489, 0747 250 646,
0747 254 547
Restaurnat ,,Magic Garden”
Situat pe DN 12A, Târgu-Ocna-Comănești
Tel:  0234 356 520 sau 0741 610 817
E-mail:
magicgarden_darmanesti@yahoo.com
Restaurant ,,Adolescența” Dărmănești
Punctul Izvorul Alb, pe maul lacului ,,Valea Uzului”
Telefon. 0732 771 144, 0723 434 434, 0334 820 082
E-mail:
luminitacojocarel@yahoo.com, cojocarel.costina@yahoo.com
Restaurant ,,Cabana Șoimul” Comănești
Str. Moldovei, nr. 124
Telefon 0727 307 445, 0727 704 746
E-mail:
contact@cabanasoimul.ro
Web:
www.cabanasoimul.ro
Restaurant clasic ,,La Excelentza” Comănești
Str. Cireșoaia, cartier Vermești
Telefon: 0735 401 632
E-mail:
office@laexcelentza.ro
Web:
www.laexcelentza.ro
Restaurant clasic ,,Livada Minunată”
Sat Apa Asău, comuna Asău
Telefon: 0741 360 647
E-mail:
contact@livadaminunata.ro; Web: www.livadaminunata.ro
Restaurant ,,Bârlogul Ursului”
Sat Sulța, comuna Agăș (DN 12, Comănești-Miercurea-Ciuc)
Tel. 0735 900 582
E-mail:
marketinghoteltrots@gmail.com
Restaurant ,,Aranyos”
Ghimeș-Făget
Telefon: 0745 434 327
E-mail:
pensiuneaaranyos@yahoo.com; Web: www.pensiuneaaranyos.ro
Restaurant Pensiune ,,Deaky”
Sat Ghimeș, str. Principală nr. 40
Telefon: 0234 385 621, 0723 591 410
E-mail:  
pensiunea.deaky@info-gyimes.ro; Web: www.pensiuneadeaky.ro
Restaurant-Popas Poiana Sărată
Comuna Oituz, sat Poiana Sărată, nr. 137
DN 11 (E 574)
Tel. 0753 192 922
email: 
office@poianasarata.ro
Restaurant Hanul Codreanu
Comuna Oituz
DN 11 (E 574)
E-mail:
hanulcodreanu@yahoo.com
Text și foto: Romulus-Dan BUSNEA  și Olivian DARIE