Skip to content

Noutăți

Aer curat de munte, mișcare, sănătate, natura în toată splendoarea ei
Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Turism Bacău (SPJPTCAS), invită iubitorii de drumeții să descopere noi trasee montane din județul Bacău.
Astfel, în următoarea perioadă vor fi organizate ture de promovare pe mai multe trasee din Munții Nemira, Tarcăului, Ciucului și Berzunți. Traseele au fost amenajate în colaborare cu autoritățile locale din zona montană, o parte sunt omologate sau în curs de omologare, iar altele sunt în lucru.
,,Vom începe cu un traseu drag nouă, traseu care parcurge Culmea Preluca Tâlharului din Munții Tarcăului, marcat cu bandă albastră. Vom pleca din centrul comunei Asău, vom urca până la Lacul Osoi și vom continua drumul până pe Vârful Muncelu (1.288 metri). De acolo vom coborî pe Plaiul Agăștinului, în localitatea Apa Asău, pe un traseu marcat cu triunghi roșu. Traseul este unul de nivel mediu și va avea un timp de parcurs de circa 6 ore. Vor putera participa maximum 10 persoane, criteriul de selecție fiind ordinea înscrierii, iar grupul va fi însoțit de salvatori montani din cadrul serviciului nostru, dintre care, cel puțin unul are calificarea și experiență ca ghid montan”, a declarat Cristian Sava, director adjunct în cadrul SPJPTCAS Bacău.
Aceste drumeții necesită condiție fizică generală bună, echipament specific (încălțăminte cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, apă și alimente etc).
Data stabilită pentru această primă incursiune montană este joi, 6 iulie, locul de întâlnire fiind centrul comunei Asău. Pentru înscrieri și informații suplimentare, persoana de contact este Olivian Darie, inspector de specialitate în cadrul SPJPTCAS Bacău, telefon 0740 431 276.
Inedit
Strajuită de o parte şi de alta de munţi semeţi (Ciucului și Tarcăului), situată într-o regiune sub-alpină însorita şi ozonată puternic, prin relieful şi decorul ei extrem de pitoresc, comuna Asău se înscrie printre atracțiile Văii Trotușului. Aici se află Lacul Osoi (local numit Lacul Sâmbeteanu sau Lacul fără fund), un lac natural, cu o suprafață de circa 2 ha, rezultat în urma unei străvechi alunecări masive, petrecută pe pantele sudice ale Dealului Muncelu al Prelucăi Tâlharului – unul dintre picioarele sud-estice ale Muntilor Tarcău. Farmecul acestuia este dat nu doar de forma sa de copac, ci și de existența unor viețuitoare acvatice, printre acestea fiind și Otrățelul de baltă (Utricularia vulgaris), una din foarte puţinele specii de plante carnivore din România, unde există doar 10 din cele 535 de specii de plante carnivore cunoscute în flora Terrei. Otrățelul de baltă este o adevărată uzină devoratoare, care poate să prindă până la o mie de astfel de vieţuitoare pe zi, fiecare insectă fiind digerată în circa 20 de minute!
Pe crestele din apropierea lacului se află și Piatra Uriașului, un colos de stâncă a cărui legendă vorbește despre oameni uriași care au trăit în zonă, în urmă cu multe secole. Privirea acestuia este îndreptată spre Valea Asăului, un orizont panoramic larg, variat si deosebit de frumos, de unde se pot zări chiar și culmile Munților Nemira.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112