Skip to content

Munții Ciucului

Ciobănuș – Vf. Cărunta – Vf. Viscol­­

Denumire traseu:  9.Ciobănuș – Vf. Cărunta – Vf. Viscol

Unitatea montană: Munții Ciucului

Județul: Bacău

Marcaj: cruce roșie

Altitudine plecare/sosire: 631m/1395m

Altitudine maximă: 1488m

Diferența de nivel: +2028m/-1273m

Lungime traseu: 27,4 km

Timp de parcurs: 9  ore

Grad de dificultate: dificil

Sezonabilitate: accesibil în toate anotimpurile

Atractii turistice: Valea Ciobănuș – Vf. Cristeș – Lacul Șolintar – Vf. Viscol

Traseul pleacă din valea Ciobănușului, din punctul numit Tulburea, în aval cu aproximativ 200 de metri de cantonul silvic. Urmează cursul unui drum auto forestier prin pădure până pe muntele Piciorul Lat, care ajunge la altitudinea de 1224 de metri. După ce vom ajunge în poiana de pe acest munte, vom aborda traseul spre stânga, urmând cursul drumului de exploatare forestieră până vom ajunge pe vârful Cărunta, vârf cu o altitudine de 1517 metri. Aici vom întâlni marcajul Crucea Albastră, care coboară spre Diaconești. Pentru a continua traseul, vom urmări marcajul Cruce Roșie, care va urma culmea Șolintarului, până în poiana cu Lacul Șolintar. Acest lac este unul de mici dimensiuni, dar destul de interesant. În Poiana Șolintar, traseul Cruce Roșie se va întâlni cu traseele Triunghi Albastru și Triunghi Galben, ambele trasee ajungând la Păstrăvăria Cărunta.

   Noi vom continua traseul  pe Cruce Roșie spre muntele Cristeș, cu o altitudine de 1320 de metri, urmând a se întâlni și o stâncă unde vom putea face un popas bine meritat. Traseul continuă spre direcția Burda Nouă, Burda Mică și ajunge pe muntele Burda, cu o altitudine de 1378 de metri. De aici vom urmări marcajul cu direcția Colțul Tăieturii-Obcina Coșnei-Muntele Vițeilor, cu o altitudine de 1373 de metri. În final, vom ajunge la destinația finală, și anume Vârful Viscol, cu o altitudine de 1494 de metri, unde vom găsi și un refugiu montan. Din acest punct vom putea admira Munții Hășmaș și în depărtare vom putea vedea masivul Ceahlău. De asemenea, Lacul Frumoasa și Munții Harghitei sunt o altă priveliște de neuitat. Pentru a coborî din Vârful Viscol, vom putea aborda traseul Triunghi Albastru, care ne va conduce în satul Coșnea.

 Acest traseu se întinde pe o lungime de 27,4 km, și poate fi parcurs în aproximativ 9-10 ore. Este cotat ca și un traseu dificil, nu doar pentru lungimea sa ci și pentru diferența de nivel ce variază de la +2028 metri până la -1273 metri.

Descarcă track gps: 9.Ciobanus-Vf Carunta-Vf Viscol

Păstrăvăria Cărunta – Lacul Șolintar (1)

Denumire traseu:  11.Păstrăvăria Cărunta – Lacul Șolintar (1)

Unitatea montană: Munții Ciucului

Județul: Bacău

Marcaj: triunghi galben

Altitudine plecare/sosire: 788m/1260m

Altitudine maximă: 1268m

Diferența de nivel: +498m/-18m

Lungime traseu: 3,84 km

Timp de parcurs: 2-2,5 ore

Grad de dificultate: mediu

Sezonabilitate: accesibil în toate anotimpurile

Atractii turistice: Valea Ciobănuș – Lacul Șolintar

Traseul începe din punctul Păstrăvăria Cărunta, urmează drumul principal de pe Valea Ciobănușului, la aproximativ 300 de metri, pe partea dreaptă, vom întâlni un mic pârâu însoțit de o potecă. Vom urma cursul potecii pe valea pârâului traversând o pășune până  la marginea pădurii, de unde va continua un drum de căruțe, pe care îl vom părăsi spre dreapta pe o alta potecă, care ne va duce spre piciorul Mestecăniș. Urcăm o pantă destul de abruptă, care la un moment dat se va mai domoli. Din acest punct ne vom putea bucura de o priveliște minunată asupra văii Ciobănușului, asupra Muierușului, iar în depărtare, înspre dreapta, vom putea admira muntele Nemira. Vom continua traseul urmând marcajele până vom reîntâlni drumul de căruțe, părăsit în partea de jos a traseului, pe care îl vom urma până în Poiana Șolintar . În această poiană ne vom intersecta cu traseul Cruce Roșie care, daca va fi urmat, pe partea stângă ajunge spre Vf Viscol, iar în partea dreaptă spre Vf. Cărunta. În această poiană se află Lacul Șolintar, un ochi de apă de formă aproape circulară, cu diametrul de circa 30 m, adânc doar de o șchioapă alimentat sporadic de apele ce se scurg de pe versantul sudic al vârfului, provenite de la ploi și din topirea zăpezilor. Acest traseu are o lungime de 3,84 km, timpul de parcurgere fiind de aproximativ 2,5 ore. Traseul atinge altitudinea de 1268m, având o diferență de nivel de +486m/-18m.     

Descarcă track gps: 11.Pastravaria Carunta-Lacul Solintar (1)

Păstrăvăria Cărunta – Lacul Șolintar (2)

Denumire traseu:  12.Păstrăvăria Cărunta – Lacul Șolintar (2)

Unitatea montană: Munții Ciucului

Județul: Bacău

Marcaj: triunghi albastru

Altitudine plecare/sosire: 780m/1260m

Altitudine maximă: 1261m

Diferența de nivel: +486m/-13m

Lungime traseu: 4,2 km

Timp de parcurs: 2-2,5 ore

Grad de dificultate: ușor

Sezonabilitate: accesibil în toate anotimpurile

Atractii turistice: Valea Ciobănuș – Lacul Șolintar

Traseul începe din punctul Păstrăvăria Cărunta, urmează drumul principal de pe Valea Ciobănușului, la aproximativ 300 de metri, pe partea dreaptă, vom întâlni un mic pârâu însoțit de o potecă. Vom urma cursul potecii pe valea pârâului traversând o pășune până  la marginea pădurii, de unde va continua un drum de căruțe, lăsăm traseul triunghi galben în partea dreaptă. Urmând marcajele amplasate, părăsim acest drum pe o potecă, până la reîntâlnirea cu traseul triunghi galben, mai exact în Poiana Șolintar. în această poiană se află de altfel și lacul Șolintar, un lac fascinant, un ochi de apă de formă aproape circulară, cu diametrul de circa 30 m, adânc doar de o șchioapă, alimentat sporadic de apele ce se scurg de pe versantul sudic al vârfului, provenite de la ploi și din topirea zăpezilor. Acest traseu se întinde pe o lungime de 4,2 km, fiind accesibil în toate anotimpurile, putând fii parcurs în 2,5 ore. Traseul atinge altitudinea de 1261m, diferența de nivel fiind de +486m/-13m

Descarcă track gps: 12.Pastravaria Carunta-Lac Solintar(2)

 

Ciobănuș – Păstrăvăria Cărunta

Denumire traseu:  13.Ciobănuș – Păstrăvăria Cărunta

Unitatea montană: Munții Ciucului

Județul: Bacău

Marcaj: cruce galbenă

Altitudine plecare/sosire: 459m/788m

Altitudine maximă: 789m

Diferența de nivel: +680m/-351m

Lungime traseu: 14,2 km

Timp de parcurs: 3,5-4 ore

Grad de dificultate: ușor

Sezonabilitate: accesibil în toate anotimpurile

Atractii turistice: Valea Ciobănuș

Traseul pornește de pe DN12 A, Oneşti-Miercurea-Ciuc, din localitatea Ciobănuş (45 Km de Onești, 75 km de Miercurea-Ciuc). De aici, cu aproximativ 50 de metri  înainte de  traversarea Trotușului pe un vechi pod cu structură metalică, se desprinde spre stânga un drum comunal care, după ce trece pe sub calea ferată, intră în satul Caralița. Drumul comunal continuă  paralel cu pârâul Ciobănuș; la ieșirea din sat  putem  observa  prezența  unei  stații de captare și epurare a apei potabile.

   La aproximativ 5 km vom ajunge la o intersecție, punct în  care vom urma drumul din stânga, drum ce duce spre Valea Lapoșului. La km 8 al traseului  vom putea observa pe ambele maluri ale Ciobănușului, mai multe cabane silvice, unde se situează și o minunată poiană, potrivită pentru un mic popas. În imediata apropiere,  pătrundem în  Defileul  Ciobănușului , o zonă cu nenumărate cascade de dimensiuni mici, pereți stâncoși și multe alte forme de relief, ce ne oferă un peisaj pitoresc.  După aproximativ 5 km în care ne-am delectat privirea cu peisaje mirifice, Defileul Ciobănușului se deschide, ajungând într-o poiană de mari dimensiuni  unde se află  Păstrăvăria Cărunta, reprezentând ‘capăt de linie’ al traseului nostru. 

   Traseul  se întinde pe o distanță de aproximativ 14,2km, atingând altitudinea maximă de aproximativ 789m. Deși  distanta acestui traseu este considerabilă, timpul de parcurge este unul acceptabil, de aproximativ 3,5-4 ore. Datorită faptului că acest traseu se deplasează în totalitate pe un drum forestier, este recomandat și iubitorilor de MTB.

Descarcă track gps: 13.Ciobanus-Pastravaria Carunta

 

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112