Skip to content

Noutăți

La Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, din satul Prăjești, comuna Măgirești, va avea loc, duminică, 15 octombrie, un eveniment aniversar, care va marca împlinirea a opt ani de la inaugurarea muzeului (octombrie 2015).
Manifestarea va începe la ora 12.00 și va fi coordonată și prezentată de Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești și de prof. univ. dr. Constantin Parascan, inițiatorul înființării acestui muzeu, unic în țară, om al locurilor și demn urmaș al răzeșilor găzari moldoveni.
Din program:
Lansarea volumului ,,În universul petrolului românesc”, semnat de prof. univ. dr. Gheorghe Calcan; Personalități ale culturii române în dialog cu urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat; Vernisajul expoziției artistei plastice Rodica-Anca Marinescu, care a donat o serie de picturi muzeului din Prăjești.
Scurt istoric
Muzeul a fost fondat la iniţiativa Fundaţiei Culturale „Urmaşii Răzeşilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, coordonată de prof. univ. dr. Constantin Parascan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, (muzeograf cu atestate din anul 1972 până azi), născut la Prăjeşti, care a donat terenul pentru muzeu deținut cândva de bunicul și străbunicul său. Clădirea muzeului a fost construită între 2014 – 2015, din fonduri asigurate de la bugetul local, cât şi prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit (circa 90.000 euro au fost alocaţi acestui obiectiv), autorii proiectului fiind prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc, dr. arhitect Călin Corduban, ing. Vasile Bălțătescu și constructorul Mihail Nichita.
Muzeul este structurat pe următoarele secțiuni: Arheologie şi numismatică, Documente şi acte administrative, Etnografie, Obiecte religioase şi carte bisericească, Învăţământ, Secţiune în aer liber, Instalaţie tradiţională de extras păcură. În esență, aici este reconstituită viața răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, din cele mai îndepărtate timpuri și până astăzi.
Activități
În incinta muzeului sunt organizate periodic, activități cultural-educative și de valorificare a patrimoniului tradițional, precum și de omagiere a personalităților naționale și locale, prin recitaluri și spectacole, întâlniri cu scriitori, istorici, specialiști în conservare și restaurare, artiști plastici, muzicieni. Printre oaspeții muzeului s-au numărat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, filosoful și eseistul Mihai Șora, criticul de film Irina Margareta-Nistor, actorii Florin Piersic, Dorel Vișan, Ileana Popovici, Doru Octavian Dumitru și alții.
Evenimentul este organizat de Fundația Culturală ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” și Primăria comunei Măgirești.
Program de vizitare
Muzeul poate fi vizitat zilnic, între orele 08:00 – 16:00, cu programare la numărul de telefon 0769 047 010.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112