Multă vreme uitat de unii și neștiut de alții, pictorul Dimitrie Berea revine în atenția publicului larg prin evocările din ultimii ani, un exemplu elocvent fiind documentarul recent difuzat la Televiziunea Română.
Singurul pictor român care a expus alături de Picasso, dar și de alte mari nume ale picturii universale
Mult mai bine cunoscut în Europa și renumit în SUA, Dimitrie Berea (1908-1975) a fost nu numai un peisagist fascinat de lumină și culoare, dar și portretistul favorit devenit pictorul oficial al vedetelor de la Hollywood, ba chiar şi al unor familii regale și oameni de stat din Europa și America.
I-au pozat actriţe și actori celebri (Douglas Fairbanks jr., Edward G. Robinson, Katherine Hepburn, Vivien Leigh, Ginger Rogers, Joan Fontaine, Michele Morgan, Orson Wells, Maurice Chevalier, Lawrence Olivier), conducători de stat (Winston Churchill, prințul Gustav al Suediei, prințul și prințesa de Monaco, Nancy şi Roland Reagan) și a apărut în fotografii alături de Salvador Dali (pe care l-a și portretizat), Jacqueline Kennedy Onasis (care a participat şi la nunta pictorului cu prinţesa Alice Gurieli) etc.
A fost singurul pictor român care a expus alături de Pablo Picasso (pe care l-a cunoscut personal și căruia i-a dedicat și o expoziție), Henry Matisse, Van Dongen și Pierre Bonnard, al cărui discipol a și fost. Tocmai de aceea, Dimitrie Berea este considerat ultimul mare impresionist european. Este și singurul artist cu o expoziție într-un oraș din statul Kentucky (SUA), care se numește la fel, respectiv Berea (după orașul biblic în care oamenii „au primit Cuvântul cu toată pregătirea minții”), unde se află cea mai mare colecție din lume a pictorului român, cu lucrări donate de soția sa, Alice Gurieli, în incinta Berea College. Aici se mai află un centru de artă cu o expoziție permanentă a pictorului român, cu spații pentru expoziții temporare, o ,,Sală Româneasca”, în care sunt expuse obiecte românești și documentare referitoare la pictorul Berea.
Scurtă cronologie a evenimentelor dedicate pictorului Dimitrie Berea
Este reconstituit expozițional de-abia în 2009, la 66 de ani de la ultima sa expoziție din Capitală (1943), cu trei ani înainte de plecarea sa definitivă din țară.
Astfel, între 5-30 octombrie 2009, la Muzeul de Istorie și Artă al municipiului București are loc expoziția ,,Necunsocutul Dimitrie Berea”, ca un omagiu adus marelui artist, la 101 ani de la nașterea sa, inițiativă a Societății Colecționarilor de Artă din România, prin președintele și fondatorul acesteia, regretatul artist plastic și publicist, Vasile Parizescu, care și-a exprimat admirația pentru Dimitrie Berea în cartea sa autobiografică ,,Viața ca o pasiune”, ca și în numeroasele sale articole publicate în diverse reviste de specialitate. Ca un preambul la această expoziție, Tudor Octavian a publicat în 2003 lucrarea ,,Pictori români uitați”, (în care este inclus și Dimitrie Berea), în fapt un album care devine potrivit descrierii ,,primul demers autohton cu o bogată susținere de reproduceri după tablouri ce păreau sortite pe veci uitării, dar care, prin efectul schimbărilor de profunzime din societatea românească, reclamă un statut cultural mai nuanțat, un tratament muzeal mai generos și mai elaborat”.
În ziua de 2 noiembrie 2015, la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău a avut loc o manifestare culturală în premieră, dedicată exclusiv pictorului Dimitrie Berea, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, iar ziua aleasă, adică cea de 2 noiembrie, a marcat și 107 ani de la nașterea pictorului. Evenimentul a făcut parte din proiectul ,,Bacău – Personalități ale locului”, inițiat de subsemnatul și muzeografa Mihaela Băbușanu și a fost organizat de către Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, în parteneriat cu Compexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău. Și tot în anul 2015, pictorul Dimitrie Berea este prezentat în impresionanta lucrare editată de Secția de Artă a Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, intitulată ,,Artiști plastici băcăuani în colecțiile Muzeului de Artă Bacău” (autori Marcela Gavrilă și Dionis Pușcuță).
În 2016, pictorul și colecționarul de artă Mihai Săndulescu publică unica monografie completă a pictorului, albumul ,,Dimitrie Berea”.
Pe 17 septembrie 2019, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române s-a vernisat expoziţia retrospectivă ,,Dimitrie Berea, 111 ani de la naştere”, în organizarea Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române, la care au participat 30 de colecționari, cu mai bine de 50 de lucrări, cuvântul de prezentare fiind susţinut de academicianul Răzvan Theodorescu.
În anul 2021, apare albumul de artă ,,Dimitrie Berea și maestrul său Pierre Bonnard” editat tot de de Mihai Săndulescu, lucrare care documentează inedita relație artistică dintre Pierre Bonnard și Dimitrie Berea.
Duminică, 10 aprilie 2022, la TVR 3 telespectatorii români și cei din Diaspora au putut descoperi un artist român uitat, vizionând documentarul ,,Ultimul impresionist: Dimitrie Berea”. Producătorul, realizatorul, scenaristul și jurnalistul Sandrino Gavriloaia reconstituie biografia uneia dintre cele mai reprezentative figuri ale artei contemporane: Dimitrie Berea. De asemenea, interlocutorii ne fac să înțelegem și mai bine cât de importantă și necesară este recuperarea unui artist important al secolului XX românesc, precum Dimitrie Berea.
Toate aceste prestații pot fi considerate într-o anumită măsură compensatorii pentru perioada atât de îndelungată în care nimeni nu a amintit nimic despre Dimitrie Berea, acest mare artist român, băcăuan la origini, un nume care va face parte pentru totdeauna din galeria marilor personalități pe care România le-a dat lumii.
Biografia pictorului Dimitrie Berea poate fi consultată pe site-ul Bibliotecii Județene ,,Costache Sturdza” din Bacău, la www.https://www.bjbacau.ro/2020/11/02/dimitrie-berea/
Sursa: www.http://artindex.ro/, http://www.e-galerie.ro/, www.https://libraryguides.berea.edu/DimitrieGallery, www.deșteptarea.ro, www.bjbacau.ro, http://www.tvr.ro/ultimul-impresionist-dimitrie-berea_35809.htm
Noutăți
- Ne mândrim cu ei: Pictorul băcăuan Dimitrie Berea, ultimul mare impresionist european Material realizat de Romulus-Dan Busnea
- 2 mai 2022