Skip to content

Noutăți

Acordurile Fanfarei de copii din Nisporeni (Republica Moldova) vor da startul celei de-a doua ediții a Festivalului de umor ,,Marin Cimponeriu”, care va avea loc în acest weekend (9 – 10 iulie), în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, cu începere de la ora 17.00.
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Slănic-Moldova și este dedicat regretatului regizor, scenarist și actor, Petru Mircea Marin Cimponeriu*, care a activat timp de aproape două decenii în stațiunea de la poalele Nemirei și de la a cărui naștere s-au împlinit în luna mai, 85 de ani. La festival va fi prezent și fiul acestuia, Radu-Adrian Cimponeriu, împreună cu familia sa.
Printre invitații acestei noi ediții se numără actorii Doru-Octavian Dumitru, Radu Pietreanu (fondatorul grupului umoristic ,,Vacanța Mare”), Cristi Grețcu și Florin Constantin (ambii ex-,,Divertis”) și Anisia Gafton, actriță de stand up comedy.
Despre personalitatea celui care a fost Marin Cimponeriu, ne creionează un portret fiul său, Radu-Adrian, pe pagina de Facebook intitulată Marin Cimponeriu – In memoriam: ,,În urmă cu 24 de ani, într-o zi de 11 mai, la fel de însorită ca cea de anul acesta, am primit vestea cumplită a morții fulgerătoare a tatălui meu. Ne văzusem cu mai puțin de o lună înainte, venise la București să facă un set complet de investigații medicale și era mulțumit că acestea nu indicaseră nicio afecțiune gravă. Cu atât mai neașteptată și nedreaptă mi s-a părut a fi trecerea lui bruscă și mult prea timpurie în lumea sufletelor nemuritoare. A fost un om cu suflet mare, care și-a făcut un crez din a oferi bucurie publicului spectator prin acte artistice de calitate și, în același timp, de a-i învăța și pe alții cum să ofere această bucurie. Și a făcut asta timp de aproape patru decenii. Parcă îmi trec și acum prin fața ochilor chipurile sutelor de oameni care au alcătuit cortegiul funerar, locutori din Slănic Moldova, pe care tata i-a bucurat cu spectacolele sale ani de zile și care, cu dragoste, respect și tristețe au ținut să îi fie alături pe ultimul său drum pământesc. Și pentru că atunci nu am fost în stare, le mulțumesc acum. Cum vreau să le mulțumesc tuturor celor care, în semn de apreciere, ajută la neuitarea lui, prin gesturi mai mici sau mai mari, dar toate importante, precum acest festival. Dragul meu tată, tată, îți urez să fii liniștit, acolo, în Ceruri. Aici, pe Pământ, sunt oameni care nu te-au uitat”. Și tot în amintirea lui Marin Cimponeriu, o stradă din stațiune îi poartă acum numele.
* Petru Mircea Marin Cimponeriu (n. 3 iulie 1937, Cluj Napoca – d. 11 mai 1998, Slănic Moldova).
Între 1958 – 1960 a fost director al Casei de Cultură din Gataia – jud.Timiş, iar timp de unsprezece ani (1960 – 1971), director al Casei de Cultură Slănic-Moldova. Între 1971 – 1978 este regizor și actor la Teatrul Popular de Comedie Slănic Moldova; 1978 – 1983, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oneşti, director al publicaţiei ,,Curierul de Slănic”- periodic de informare turistică şi de divertisment.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, specializarea actorie – regie şi al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Marin Cimponeriu a fost cel care a pus bazele activităţii culturale în Slănic-Moldova, prin înfiinţarea Casei de Cultură a oraşului şi a Teatrului Popular de Comedie, prima instituţie de acest gen din ţară. În decursul anilor de activitate, a asigurat regia şi scenografia a peste 70 de spectacole din cele mai diverse genuri (comedie, estradă, dramă, spectacole de poezie şi muzică), pentru cea mai mare parte dintre ele fiind şi autorul textelor.
A interpretat roluri principale în majoritatea spectacolelor care au fost prezentate de remarcabila echipă a Casei de Cultură şi a Teatrului Popular de Comedie, atât pe scena sălii de spectacole din Slănic Moldova, cât şi în cadrul unor reprezentaţii organizate pe numeroase alte scene ale ţării.
A fost dublu laureat al Festivalului Naţional de Teatru ,,I. L.Caragiale” şi laureat al primei ediţii a Festivalului Naţional al Umorului ,,Constantin Tănase”. A fost distins cu numeroase diplome, ordine şi medalii, care au constituit – alături de aplauzele sutelor de mii de spectatori pe care i-a încântat de-a lungul anilor cu evoluţiile sale scenice – o recunoaştere a eforturilor şi loialităţii faţă de actul artistic de calitate. Marin Cimponeriu a fost şi unul dintre iniţiatorii şi organizatorii tradiționalei manifestări folclorice ,,Festivalul Slănicului”, la care au participat anual ansambluri folclorice din toată ţara.
Marin Cimponeriu a mai fost distins și cu titlul de ,,Cetățean de Onoare al stațiunii Slănic-Moldova”. A fost căsătorit cu Adriana-Augustina Cimponeriu, metodist cultural si artistă, verişoară primară a poetului Nicolae Labiş. Fiul său, Adrian-Radu Cimponeriu este consultant în management și marketing, publicist și traducător. Este tatăl a doi băieți și este căsătorit cu Adriana-Angela Buciu, fiica îndrăgitei interprete de muzică populară, Angela Buciu, și a regretatului maestru coregraf, Valeriu Buciu.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112