Skip to content

Noutăți

La Muzeul ,,Casa Mureșenilor”, cel mai important complex memorialistic din municipiul Brașov a avut loc, în perioada 5 – 6 mai, tradiționala Sesiune națională de comunicări științifice ,,Țara Bârsei”, ediția XX, cu tema ,,Cultură și civilizație – secolele XVIII-XX”.
La eveniment au participat peste 50 de specialiști și cercetători din muzee, institute de cercetare, biblioteci și arhive militare din Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia-Mare, Brașov, Brăila, București, Caracal, Câmpulung, Cluj Napoca, Cristian, Constanța, Deva, Făgăraș, Golești, Iași, Mediaș, Pitești, Sibiu, Sighișoara, Timișoara.
Județul Bacău a fost reprezentat de către Mihaela Băbușanu, conservator bunuri culturale în cadrul Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, care a evocat personalitatea scriitorului, poetului, dramaturgului și traducătorului Calistrat Costin*.
Mihaela Băbușanu a prezentat comunicarea ,,Evocare Calistrat Costin”, care, pe lângă datele biografice a cuprins și un minirecital de poezie din creațiile poetului, însoţit de un scurt film documentar în care apar imagini ale celui evocat de la diferite activităţi culturale, lansări de carte, cenacluri, reprezentații teatrale etc.
Astfel, Calistrat Costin a fost evocat în toate ipostazele sale: de jurnalist, scriitor, poet, manager de proiect, organizator de evenimente culturale, pentru care, conservatorul muzeal Mihaela Băbușanu a apelat la mai multe surse informaţionale scrise şi nescrise, a contactat oamenii care au fost în strânsă legătură cu domnia sa, a recitit articole, interviuri și a apelat și la o serie de cărți, precum „Bacăul literar” (Eugen Budău), „Scriitori băcăuani” (Cornel Galben), ,,Ironicul reflexiv Calistrat Costin” (Grigore Codrescu).
,,Când aproape începusem să uităm cum este să ne întâlnim, să comunicăm idei și soluții, să ducem istoria către marele public și generația care va urma, iată că muzeul brașovean a organizat această ediţie şi ne-a readus împreună, un efort şi o iniţiativă pentru care le mulţumim încă o dată şi pe această cale. L-am evocat pe Calistrat Costin deoarece acesta a fost şi rămâne o figură importantă a Bacăului şi nu numai, asta atât prin calităţile sale incontestabile de lider, de manager, dar și datorită locului ocupat în galeria scriitorilor valoroşi și tipului său de personalitate, al spiritului său. Sau, după cum remarca scriitorul Andrei Petruș, `Calistrat Costin a murit nemuritor!`, a spus Mihaela Băbușanu.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Brașov și Muzeul ,,Casa Mureșenilor” din Brașov.
* Calistrat Costin (30 ianuarie 1942, Bacău – 13 februarie 2021, Bacău) s-a născut la 30 ianuarie 1942, la Bacău, unde a făcut și studii gimnaziale și liceale. După absolvirea Facultății de Filologie la Iași, cochetează cu învățământul universitar, lucrează la diferite instituții de cultură, iar după decembrie 1989 ocupă diverse funcții de conducere la Teatrul „Bacovia” și la Teatrul de Animație din Bacău.
A lucrat și în presă ca redactor la cotidianul „Informația Harghitei” și la revista „Ateneu”.
A debutat în presă în 1966, cu articole de critică literară, şi editorial în 1974, cu volumul de poezie Planete. A colaborat la „Tribuna”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Orizont”, „Cronica”, „Luceafărul” și a fost membru în consiliul editorial al revistei ,,Plumb”.
De la debut, a publicat peste 20 de volume proprii de poezie, proză, dramaturgie, dar și de traduceri. În 1998 i se acordă Premiul „George Bacovia” pentru poezie.
A fost președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, între 2001-2018.
În anul 2004 a primit de la Preşedintele României Ordinul ,,Meritul Cultural în grad de Cavaler”. În 2018 a fost distins cu titlul de ,,Cetățean de onoare al municipiului Bacău”.
Criticul și profesorul Daniel Dimitriu l-a inclus în „categoria acelor autori care nu au niciun fel de complexe în faţa cuvintelor”.
Sursa: www.muzeulmuresenilor.ro

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112