Există zone mai puțin cunoscute, care nu par a oferi la prima vedere oferte atât de variate, surprize atât de plăcute. Și totuși…
Dacă circulați pe DN 12A și treceți prin comuna Asău, nu ezitați să vă abateți și să vizitați o locație cu totul aparte…
Străjuită de o parte şi de alta de munţi înalţi, situată într-o regiune sub-alpină însorita şi ozonată puternic, prin relieful ei şi decorul montan veşnic verde şi cerul sau liniştitor, cu răsărituri şi apusuri de soare admirabile, satul Apa Asău se află într-un peisaj de poveste, care dă putere trupului și încântă sufletul.
Aici se află Pensiunea agroturistică ,,Livada Minunată”, unde, în fiecare an, au loc o serie de activități cultural-artistice specifice zonei, precum ,,Hora Satului”, ,,Șezătoarea Gospodinelor de pe Valea Asăului”, ,,De Dragobete iubim românește”, ,,Culesul zmeurei”.
Organizatorul acestor evenimente este Simona Drilea, patronul pensiunii, care și-a propus ca principal obiectiv, promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare de pe Valea Asăului, un areal cu un potențial uriaș atât turistic cât și cultural.
Iar dacă ajungeți aici, gazdele vă vor întâmpina cu cele mai alese și gustoase produse și preparate tradiționale. Iată și lista de meniuri: Tochitură moldovenească cu mămăligă, brânză și murături; Pui la ceaun cu mămăligă și mujdei de usturoi; Cocoșei de munte cu cartofi copți și murături; Păstrăv în crustă de porumb cu mămăligă și mujdei de usturoi; Cotlet de porc la cuptor cu sos de gogoșari; Mușchi de vită la grătar cu mix de legume și pâine prăjită cu oregano; Rață la cuptor cu varză roșie și mere coapte; Cartofi prăjiți cu șnițel; Pulpă de pui cu piure; Piept de pui la grătar cu legume; Chifteluțe cu sos, mămăligă și murături; Prepeliță la cuptor cu orez negru (specialitatea casei); Sarmale cu mămăligă și smântână; Borș de pleurotus (specialitatea casei); Ciorbe de pui/vită/porc/burtă/pește; Supe de legume/găluște/tăieței de casă/ouă de prepeliță; Poale-n brâu (specialitatea casei); Papanași cu dulceață; Clătite cu dulceață și frișcă; Înghețată de casă; Prăjitură cu mere; Cremă de zahăr ars; Vinul casei (alb și roșu); Țuică/zmeurată/vișinată cornată/cireșată/afinată.
Și, atenție! Întrucât aici se gătește totul pe loc (mai puțin aperitivele), adică totul este proaspăt și nu congelat, se recomandă să vă programați și să faceți rezervări cu minimum 24 de ore înainte.
Simona Drilea, patronul pensiunii dar și o gospodină desăvârșită, pasionată de arta culinară, prezintă câteva rețete pe care le folosește în alcătuirea meniurilor pe care le oferă vizitatorilor. Iată-le, însoțite de urarea ,,Poftă bună!”
* Borș de verze
Este borșul care se face primăvara doar în zona noastră (Valea Asăului). Contrar denumirii, borșul nu se prepară din varză, ci din verdețurile primăverii.
Ingrediente: Ceapă verde, pătrunjel verde, leuștean verde, lobodă verde, spanac verde, sacarica verde, urzici verzi, lapte bătut, ouă, sare, jumeri.
Mod de preparare: Pentru început femeile taie legumele, apoi încep să toace verdeţurile proaspete, abia culese din grădină. Apoi, într- un vas de aproximativ 7 litri se pun jumerile și se adaugă ceapă verde să se călească. Se adaugă treptat toată verdeața tocată și se lasă la fiert. Când sunt fierte se adaugă laptele bătut și ouăle, doar gălbenușurile, mestecându-se. Se mai lasă la fiert câteva minute și se oprește focul. Borșul este gata, se servește cald, cu ceapă verde. Poftă bună!
*Prepelițe cu orez negru și sos de portocale, o rețetă ce poate fi inclusă în meniul unui prânz servit în familie (specialitatea casei).
Ingrediente: 8 prepelițe crude, 400 g orez negru, 1 kg portocale proaspete, ulei, 250 g. unt, 4 ouă de găină, 4 ouă de prepeliță, 2 lămâi proaspete, 100 g dulceață de ardei iute, 32 felii de prosciutto crudo, sare, 1 cățel de usturoi, Piper negru și verde (boabe), 200 g. zahăr, bicarbonat de sodium, germeni de ridiche.
Mod de preparare: Prepelițele se spală și se pun la fiert în apă cu sare, boabe de piper negru și verde, pentru 40 de minute. Orezul negru se spală și se pune la fiert în apă cu sare. Între timp, se prepară sosul de portocale. Pentru sosul de portocale, portocalele se spală bine, li se rade coaja și se stoarce de zeama. Coaja se opărește și se lasă 30 de minute în apă fierbinte după care se scurge. Într-un vas, se caramelizează zahărul peste care se adaugă zeama de portocală, gălbenușurile frecate cu sare și se fierbe până se topește zahărul. Dacă sucul obținut este prea dulce se adaugă și zeamă de lămâie(după gust). La final, se adaugă untul și se omogenizează. Se adaugă coaja rasă de portocală, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit. După ce prepelițele au fiert, se scot și se ung cu dulceață de ardei iute și usturoi pisat. Se îmbracă în felii de prosciutto și se prăjesc pe ambele părți. Orezul se așază în formă pe farfurie, alături de prepelițele prăjite și sosiera cu sosul de portocale.
Poftă bună!
*Borș de pleurotus (specialitatea casei)
Ciorba de ciuperci pleurotus – gustoasă și sănătoasă. Merită să o încercați și să o recomandați.
Ingrediente: 400 g ciuperci pleurotus, 3 linguri ulei de măsline, 2 ceape, 3 morcovi, 1 păstârnac, 2 ardei grași (sau zarzavat de la borcan), sare, 1 legătura pătrunjel, suc de roșii, borș.
Mod de preparare: Încingem uleiul în vas, adăugăm legumele date pe răzătoare sau la robot. Unduim împreuna 5 minute, adăugăm apa, lăsăm să fiarbă 15 minute. Între timp curățăm, spălăm și tocăm mărunt ciupercile. Le adăugăm în vas la fiert împreuna, timp de 15 minute, apoi adăugăm zarzavatul și borșul. După 5 minute, presărăm cu pătrunjel verde și se poate servi (în zile de frupt se servește cu smântână). Poftă bună!
*Poale-n brâu (plăcinte cu brânză, specialitatea casei)
Ingrediente: Pentru aluat: 600 – 650 g făină, 50 g zahăr, 25 g drojdie proaspătă, 3 gălbenușuri de ou, 350 ml lapte, 100 g unt, la temperatura camerei, coaja de la ½ lămâie, un vârf de sare.
Pentru umplutura de brânză: 500 g brânză grasă de vaci, 1 ou, 200 g zahăr, 100 g stafide,
semințele de la 1 păstaie de vanilie, 100 g griș, un vârf de sare, 1 ou pentru ungerea plăcintelor.
Mod de preparare: Se face coca din lapte bătut, zahăr, ouă, drojdie, făină, mirodenii și se lasă la dospit, la cald, circa 60 de minute. Între timp brânza răscoaptă de vaci se amestecă cu ouă, zahăr, stafide și coajă de lămâie. După ce aluatul a dospit, se întinde o foaie de 1 – 2 cm grosime, se porționează bucăți pătrate și se pune brânza. Pătratele se împachetează în colțuri, formându-se plăcinta care se așează în tăvi și se introduce la cuptor aproximativ 30 de minute. Fiecare plăcintă se unge cu ou și lapte bătut. După coacere, plăcinta se pudrează cu zahăr farin și se servește caldă cât și rece, ca desert. Poftă bună! Vom reveni…
Info-utile
Pensiunea ,,Livada Minunată” ***
Sat Apa Asău, comuna Asău
Telefon: 0741 360 647
E-mail: contact@livadaminunata.ro; Web: www.livadaminunata.ro
Vom reveni…