Skip to content

Noutăți

În comuna Mănăstirea Cașin, Bacău, a avut loc, în perioada 1 – 3 iulie, prima ediție a manifestării ,,Zilele comunei”, care a marcat și o serie de momente de neuitat, unele în premieră absolută.
Evenimentul a debutat vineri, 1 iulie, la Căminul Cultural din localitate, cu primul simpozion cultural-științific și artistic dedicat comunei, sugestiv intitulat ,,Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai – Mănăstirea Cașin, vatră de istorie și spiritualitate”, la care au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice centrale, județene și locale, preoți, cadre didactice, oameni ai locului. După cuvântul de deschidere rostit de primarul comunei, Adriana Enache, membri ai Ansamblului folcloric ,,Mugurașii Mănăstireni” au prezentat în versuri, muzică și dans, fragmente din cea mai cunoscută baladă populară, Miorița, care își are originile pe aceste locuri.
Acest moment emoționant și sărbătoresc a fost urmat de o serie de alocuțiuni ale invitaților, care au evocat momente din trecutul încărcat de istorie al comunei: General (r) Vasile-Jenică Apostol, doctor în științe militare; Col (r.) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Constanța: Pr. Ioan Bârgăoanu, doctor în filosofie, protopop de Oneşti şi paroh la singura parohie din ţară închinată Sfântului Simeon Noul Teolog din comuna Mănăstirea Cașin; Pr. Andrei-Silviu Neicu, istoric, fiu al comunei și paroh la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” (fostă ,,Precista”) din Târgu-Ocna; Romulus-Dan Busnea, jurnalist și publicist, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS); Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, președinte executiv al Societății Culturale ,,Vasile Alecsandri” din Bacău ; Constantin Rusanovschi, președintele Asociației ,,Pro Basarabia și Bucovina” – Filiala Onești; Cosntantin Tudose, scriitor și inițator al manifestării ,,Obârșia Mioriței”, originar din comuna Cașin; Prof. Felicia Iordache, directoarea Școlii Gimnaziale ,,Regina Maria” din Mănăstirea Cașin.
În sală s-a mai aflat și Cătălin-Gabriel Dima, nepotul lui Ion Mărăşteanu, erou de război și fost primar al comunei Mănăstirea Cașin, care la 4 iulie 1922 a împroprietărit comuna cu 741 hectare luate de la stat, teren pe care primăria îl are şi azi, după care, fratele lui, Vasile, i-a urmat la primărie şi a adus încă 2.100 hectare comunei, în 1928. Acesta este și motivul pentru care ziua de 4 iulie a fost declarată ziua comunei și sărbătorită pentru prima oară, acum, la 100 de ani, cu ocazia primei ediții a evenimentului ,,Zilele comunei Mănăstirea Cașin”.
De asemenea, profesorul Ioan Dănilă a mai amintit celor prezenți că, în data de 29 septembrie 2022, se vor împlini 100 de ani de la reconstrucția școlii din Mănăstirea Cașin, moment important al istoriei locale, unul ce se cuvine a fi evocat și sărbătorit de către comunitatea locală.
Primarul Adriana Enache a mai prezentat o premieră la simpozion, legată de apariția primei lucrări dedicată promovării comunei și realizată în cadrul proiectului ,,Comorile județului Bacău”, lansat și el în premieră tot aici, de către Romulus-Dan Busnea și Olivian Darie, reprezentanți ai SPJPTCAS Bacău și autori ai broșurii ,,Comorile județului Bacău – Mănăstirea Cașin”.
La finalul simpozionului au fost înmânate participanților diplome și broșuri de promovare a comunei Mănăstirea Cașin, moment în care, Romulus-Dan Busnea și Olivian Darie au fost distinși cu ,,Diplomă de merit pentru promovarea și susținerea valorilor locale”.

În zilele de 2 și 3 iulie, programul zilelor comunei a mai inclus o paradă a portului popular, o nouă ediție a Festivalului Județean de Etnografie și Folclor ,,Regina Maria”, întreceri sportive, recitaluri susținute de ansambluri folclorice și artiști din țară și din localitate.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112