Skip to content

Noutăți

În urmă cu 125 de ani și o lună, la 26 iunie 1897, vilegiaturiștii aflați în stațiunea Slănic-Moldova aveau parte de o plăcută și inedită surpriză: primul număr al publicației ,,Curierul Băilor Slănic”, de altfel și singurul ziar care apărea într-o stațiune balneară din România!
,,Curierul Băilor Slănic” era un bisăptămânal subintitulat ,,Jurnal dedicat vizitatorilor”, ziar cu o existență estivală, redactat în patru pagini (format 32 x 24 cm). În acel an, între 26 iunie – 21 august apar 12 numere (la prețul de 10 bani ziarul), urmând a se continua în acest mod în următorul sezon balnear, dar intenția nu poate fi materializată decât în iulie 1903, dată de la care ziarul se va tipări cu titlul ,,Curierul Slănicului Moldova”. Astfel, pe o perioadă de 14 ani (1903 – 1905, 1907 – 1916 și 1932) s-au editat în fiecare sezon estival, între 4 și 11 numere, tipărite la Iași. Redacția ziarului își avea sediul în incinta unor hoteluri din stațiune și era condusă, la doar 22 de ani, de M. Miereanu (pseudonimul lui Iacob Moses Hönig, născut în Iași la 13 mai 1875), proprietar și redactor fondator al Curierului, dar și unul dintre fondatorii ,,Cercului Ziariștilor Profesioniști” din Iași (1922).
În paginile acestei publicații, vizitatorii stațiunii puteau citi informații dintre cele mai interesante și diverse, despre izvoarele minerale și proprietățile curative ale acestora, unitățile de cazare și alimentație publică, modalitățile de petrecere a timpului liber, file de istorie și aspecte de sezon, programul manifestărilor culturale și al excursiilor din zonă, medicii, eforii și filantropii Slănicului. Și tot acest ziar mai publica poezii, epigrame, cronici rimate, interviuri cu personalității marcante ale vremii, dar și publicitate.
Cele mai multe numere din acest ziar se află în colecția Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași (BCU), respectiv 71, din care, 6 numere din ,,Curierul Băilor Slănic” (pe parcursul anului 1897) și 65 de numere din continuatorul său, ,,Curierul Slănicului Moldova” (între 1903 – 1905, 1907 – 1916 și 1932).
Pentru o mai bună cunoaștere a istoriei și culturii înaintașilor noștri, prin bunăvoința BCU Iași, Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), va prezenta începând de marți, 26 iulie, fiecare număr al ziarelor mai sus menționate, cu adaptările și adnotările de rigoare.
Publicațiile vor putea fi vizualizate pe durata sezoanelor de vară, pe site-ul www.turism-bacau.ro, precum și pe pagina de Facebook a acestuia.
SPJPTCAS Bacău mulțumește pe această cale BCU Iași, pentru întreg sprijinul acordat promovării stațiunii Slănic-Moldova prin intermediul Curierului, fără de care acest demers nu ar fi fost posibil.

 

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112