În incinta Complexului hotelier ,,Panoramic” din stațiunea Slănic-Moldova a avut loc, timp de două zile (22-23 aprilie), Adunarea Generală a Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR), la care au participat primari din stațiunile Vatra-Dornei, Gura-Humorului, Ocna-Sibiului, Geoagiu-Băi, Bazna, Vlăhița, Praid, Sovata, Covasna, Borsec, Tășnad, Băile Herculane, Călimănești, Amara, Pucioasa, Mangalia, Eforie, Târgu-Ocna, Slănic-Moldova și Moinești. Printre invitații evenimentului s-au numărat Bogdan-Iuliu Hossu, președintele CNS ,,Cartel Alfa” (organizație sindicală care deține baze de tratament și recuperare medicală), Valentin-Adrian Iliescu, cercetător științific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) și președinte al Asociației ,,Fabrica de Sănătate. Cluster inovativ”, dr. Augustin Dima, managerul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie (INRMFB), prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.
Lucrările reuniunii au fost moderate de către Gheorghe Baciu, primarul stațiunii Slănic-Moldova și noul președinte al ANSBBR.
Într-o atmosferă destinsă și cordială, participanții la dezbateri au subliniat importanța turismului balnear în menținerea sănătății populației, refacerea capacității de muncă și prevenirea unor afecțiuni, mai ales în condițiile pandemiei de COVID-19. Cu această ocazie au fost prezentate și o serie de proiecte pentru dezvoltarea tratamentului balnear la nivel național, cu beneficii pentru toți utilizatorii. Unul dintre acestea, mult discutat și apreciat este proiectul de lege privind acordarea voucherelor de sănătate, extrem de favorabil pentru aproximativ 7 milioane de salariați și aproximativ 4,9 milioane de pensionari.
,,Acest proiect este creat în spirit european, bazat pe valorificarea potențialului turistic balnear din țara noastră, pentru prevenție, pentru depistarea afecțiunilor în stare incipientă și, nu în ultimul rând, pentru tratarea afecțiunilor românilor prin efectele terapeutice ale apelor minerale, nămolurilor, mofetelor și bioclimatului pe care îl are România”, a spus Valentin-Adrian Iliescu. ,,Asigurarea condițiilor pentru continuarea investițiilor în turismul balnear se poate realiza doar în baza unui program guvernamental de susținere a dezvoltării infrastructurii generale și a celei specifice. În acest context subliniez faptul că, sectorul balnear este un contributor important la bugetul de stat, iar turismul balnear este una dintre activitățile economice care aduc plus-valoare economiei românești, având în același timp o utilitate publică, cea de menținere și îmbunătățire a sănătății populație”, a menționat Bogdan Hossu.
,,În cadrul discuțiilor purtate în cele două zile, un accent deosebit s-a pus pe dezvoltarea și finanțarea balneologiei, pe recuperarea medicală și certificarea resurselor minerale pe care fiecare stațiune le are, și unde, Slănic-Moldova deține un loc fruntaș, pentru că a fost prima primărie care a înțeles să preia în administrarea sa aceste resurse, cu precădere izvoarele minerale, pentru care anul acesta vom primi și licența de exploatare. Un alt aspect de care se va ține seama în continuare va fi și cercetarea medicală, care trebuie reluată și continuată, întrucât nu s-a mai realizat nimic deosebit în acest domeniu după 1989, proiect ce se va pune în aplicare în parteneriat cu universități de medicină și farmacie regionale. Și ca o premieră, în urma votului unanim, sediul ANSBBR se mută pentru următorii patru ani la Slănic-Moldova, perioadă în care ne-am propus să dinamizăm această asociație și să influențăm decidenții să elaboreze legi menite să avantajeze și să faciliteze tratamentul balnear”, a spus în încheiere, Gheorghe Baciu.
În cadrul adunării au mai fost prezentate proiectul de aderare al ANSBBR la Asociația ,,Fabrica de Sănătate. Cluster inovativ”; proiectul de aderare a stațiunilor Moinești și Eforie la ANSBBR; proiectul ,,Balneo”, în parteneriat cu INRMFB și CNS ,,Cartel Alfa”; proiectul privind aprobarea parteneriatului ANSBBR cu universități de medicină și farmacie regionale; proiectul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli etc.
Noutăți
- Primari din 20 de stațiuni balneare s-au reunit la Slănic-Moldova Text și foto: Romulus-Dan Busnea
- 24 aprilie 2021