Skip to content

Noutăți

Pentru vizitatorii aflați în mirificul decor al văilor Trotușului și Tazlăului, continuăm periplul nostru pe un alt traseu montan, cu grad de dificultate ușor, dar care merită parcurs pentru frumusețea lui, pentru momentele de liniște și relaxare pe care ni le oferă din belșug.
Așadar, vă propunem de această dată un traseu prin Munții Berzunți, de la Moinești la Vârful și Lacul Tarnița, respectiv: Moineşti–Dealul Măgura–Dealul Runcu–Vf. Tarniţa–Lacul Tarniţa.
Informații generale
Plecarea se face din centrul orașului Moinești (Parcul Băi), traseul fiind marcat cu triunghi roșu și bandă albastră. Lungimea traseului (tur/retur) este de maximum 15 km, cu o diferență de nivel de 650 m, durata parcurgerii lui fiind de aproximativ 5 ore.
Descrierea traseului
Pornim din Moinești, iar apoi intrăm pe un drum petrolier, care urcă la început printre case, spre Dealul Măgura (984 m).
Ca punct de reper vom folosi crucea metalică aflată mai ceva mai sus, pe acest deal. Din acest loc vom continua drumul până ieşim pe culmea Măgurii. Și pentru că aici se sfârșește drumul petrolier, vom continua traseul pe un drum folosit de cei din zonă pentru transportul lemnelor, adică un drum forestier. După ce trecem printr-o superbă poieniță, ajungem pe culmea dealului, de unde zărim pădurea care acoperă versantul sudic al munților Berzunți. Totul devine foarte frumos, întrucât pe lângă pășuni și fânețe, peisajul ne atrage privirile printr-o deschidere largă, panoramică, asupra văii Tazlăului Sărat, cu așezările din jur. Întâlnim pe drum și o stână, de unde coboară un alt drum spre Mănăstirea Prodomița, iar în final, ajungem și în zona lacului Tarnița, în mijlocul pădurii, într-un peisaj de basm.
Despre Lacul Tarnița și legendele sale
Are o formă circulară, cu diametrul de aproximativ 20 metri, este un lac natural alimentat permanent de câteva izvoare de pantă și s-a format în urma unei alunecări de teren produsă pe versantul estic al vârfului Tarnița, aflat la 892 m. Potrivit legendelor, se spune despre el că este un lac fără fund, că toate vietăţile sunt atrase în lac şi sfârşesc prin înec, ba chiar că în lac ar putea fi văzut catargul unei corăbii, ba că aici s-ar fi adus scafandri care n-au reușit să atingă fundul lacului. Ca urmare a acestor legende, s-au întreprins o serie de cercetări științifice care au reliefat faptul că în centrul lacului s-ar afla o așa-zisă ,,gaură neagră”, care ar face legătura cu Marea Neagră. De la acest lac există un traseu marcat de unde se poate ajunge relativ ușor și la Schitul ,,Sfântul Ilie” situat pe vârful Bulimandru (978 m), pe platoul numit ,,Dealul Trei Hotare”.
Muntii Berzunți se află în vestul județului Bacău, la extremitatea estică a părţii centrale a Carpaților Orientali. Munții Berzunți sunt mărginiți la nord de orașul Moinești și Munții Tarcăului (1.664 m), la sud de plaiurile răsăritene ale Munților Nemira (1.649 m), la vest de Valea Trotușului și la est de Subcarpații Tazlăului. Sunt alcătuiți din straturi de gresii de Kliwa. Altitudinea maximă – Vârful Măgura, 984 metri. Creasta principală, lungă de aproximativ 20 de kilometri, se ține la o altitudine medie de 800 de m și are o lățime cuprinsă între 5 si 8 km. Printre atracțiile acestor munți se numără Lacul Tarnița și Schitul ,,Sf. Ilie”.

 

 

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112