Skip to content

Noutăți

Filarmonica ,,Mihail Jora”, sub egida Consiliului Județean Bacău, a deschis joi, 23 septembrie, la Sala Ateneu, a 66-a stagiune muzicală, sub bagheta dirijorală a maestrului Ovidiu Bălan, cu un prim concert care a inclus lucrări din creațiile lui Mihail Jora și George Enescu.
Și celelalte concerte, care vor urma până la sfârșitul anului 2021, cu lucrări de Mihail Jora și ale discipolilor săi, se înscriu în seria celor care marchează 65 de ani de existență a Filarmonicii băcăuane, dar și sărbătorirea a 130 de ani de la nașterea lui Mihail Jora și comemorarea a 50 de ani de la moartea acestuia, după ce, nu cu mult timp în urmă, la Bacău și Tescani s-au aniversat 140 de ani de la nașterea geniului muzicii românești, George Enescu.
Mihail Jora a fost considerat, după George Enescu, cel mai important exponent al muzicii românești, și totodată, creatorul liedului și al muzicii de balet românești.
Mihail Jora (n. 2/14 august 1891, Roman, jud. Neamț – d. 10 mai 1971, București), muzician, compozitor, dirijor, pianist, critic muzical, membru titular al Academiei Române, profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București a fost și unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români și primul director muzical al radioului public.
În urma sa a rămas o operă muzicală de excepţie, recunoscută ca atare şi premiată atât în ţară cât şi peste hotare.
Pe Mihail Jora avea să-l lege de George Enescu o adâncă și trainică prietenie, iar amândoi au fost legați de plaiurile băcăuane, care i-au inspirat în creațiile muzicale: pe Mihail Jora, în suita simfonică ,,Priveliști moldovenești”, una dintre părți fiind intitulată ,,Pe malul Tazlăului”, iar pe George Enescu, în opera ,,Oedip”, pe care a definitivat-o la Tescani, loc în care, secția Muzeului Național ,,George Enescu” adăpostește Camera Mihail Jora, unde se păstrează masca mortuară și bastonul muzicianului, precum și pianul și biroul care se presupune că i-ar fi aparținut. Este de remarcat faptul că Mihail Jora era vărul Mărucăi Rosetti-Cantacuzino (dinspre mamă), soția lui George Enescu.
Inedit
Mihail Jora despre George Enescu: „Enescu e prezent în sala Ateneului, unde estrada pare a mai vibra încă sub paşii săi; e prezent în vila de la Luminiş, unde catifelele aurii par a păstra încă ecourile violinei şi ale pianului său; e prezent în tremurul frunzelor pe aleea plopilor de la Tescani”.
George Enescu despre Mihail Jora, într-o urare olografă, în versuri, pe care i-a dedicat-o la împlinirea vârstei de 51 de ani: „Împliniși deci/ Astăzi cinci-zeci-/ Și unu de ani./Jora Mihai.// Cei mulți înainte!/ Să fie-a ta minte/ Exemplu altora,/ Mihail Jora.// Și-a ta mîndrie/ Exemplu să fie/ Celor căror dai,/ Jora Mihai,/ Imbold luminos/ Și dor de frumos.// Iar cei cărora,/ Mihail Jora,/ Verva-ți nu place,/ Să meargă-n pace.// E destul că ai,/ Jora Mihai,/ A noastră vie/ Prietenie/ A tuturora, Mihail Jora!”. Apendice la Urarea de la 15 august 1942: „Măreț,senin,/ Să-ți curgă-n plin/ Cântec din rai,/ Jora Mihai.// Iar meserie/ De salahorie,/ Las-o altora/ Mihail Jora!”
,,Bacăul se mândrește cu aceste mari nume ale muzicii românești și universale, cu Filarmonica băcăuană, care din 1991 poartă numele lui Mihail Jora, dar și cu două festivaluri de tradiție: Enescu – Orfeul Moldav și Festivalul Internațional Zilele Muzicii Contemporane, cu un portofoliu care include Cursurile Internaționale de Dirijat și Atelierul tinerilor compozitori”, a spus muzicologul Ozana Kalmuski Zarea, director adjunct al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău.
Sursa: https://www.qmagazine.ro/exclusiv-q-magazine-interviu-nepublicat-al-compozitorului-george-enescu/; https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=101672&d=descopera-bacaul-si-imprejurimile–bacau; https://www.desteptarea.ro/deschiderea-stagiunii-muzicale-2021-2022/

 

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112