După ce în urmă cu nicio săptămână (sâmbătă, 20 mai), Subfiliala Cultul Eroilor ,,Regina Maria” din Slănic-Moldova a organizat procesiunea și slujba de sfințire a unui nou Monument al Eroilor, ridicat în Cimitirul romano-catolic din cartierele Cireșoaia și Cerdac, joi, 25 mai, a urmat ceremonia dedicată Centenarului Eroului Necunoscut al României, care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din cartierul Cerdac.
La manifestare au participat reprezentanți ai Subfilialei Cultul Eroilor, Poliției și Jandarmeriei Montane din Slănic-Moldova, ai autorităților locale, consilieri locali, cadre didactice, elevi, enoriași catolici și ortodocși.
Activitatea comemorativă a fost prefațată de intonarea Imnului de Stat și a Imnului Eroilor, după care a urmat rugăciunea de pomnire a eroilor rostită de părintele Ștefan Ciubotaru, preotul paroh al Bisericii romano-catolice ,,Sfânta Ana” din cartierul Cireșoaia.
La momentul omagial a participat și preotul Octavian Gondoș, de la Parohia ,,Sfântul Sebastian” din Bairro centro, Atalaia do Norte, statul Amazonas, Brazilia. Părintele este plecat de 30 de ani din țară, din care 5 ani i-a petrecut în Italia, unde a învățat și limba portugheză, după care a primit mandat de misionar pentru păstorirea catolicilor din Brazilia. ,,Eu sunt originar din Onești și mă simt extraordinar că am putut reveni scurt timp pe meleagurile natale. M-a emoționat mult momentul intonării Imnului României, pe care nu îl mai auzisem demult și care mi-a pătruns adânc în sufletul meu de român”, a spus preotul Octavian Gondoș.
Semnificația omagierii memoriei eroului necunoscut al României, dar și a principalelor momente ale istoriei în care acești eroi și-au dovedit vitejia și patriotismul apărând patria, a fost reliefată de sculptorul Cornel Solomon, însoțit de partenerul său de proiecte, Pavel Avădanei, care sunt președintele, respectiv prim-vicepreședintele Subfilialei orășenești Cultul Eroilor din Slănic-Moldova.
În acest an subfiliala slăniceană a înregistrat deja, două notabile realizări: pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război s-au plantat, pe versantul opus dealului Cireșoaia, pe care s-au dat lupte crâncene în Primul Război Mondial, 120 de puieți de stejar, câte unul pentru fiecare Erou slănicean căzut la datorie, loc ce poartă numele de ,,Codrul Eroilor”. Acolo a fost montată o cruce de lemn înaltă de 4 metri, care în timp va fi înlocuită de un monument din piatră, cu un izvor de apă, iar fiecare stejar va avea un cod QR, care va oferi informații online, printre care, numele eroului, fotografii sau alte informații cunoscute. A doua realizare a fost pe 18 mai, când a fost sfințit noul Monument al Eroilor, ridicat în Cimitirul romano-catolic din cartierele Cireșoaia și Cerdac, operă a sculptorului Cornel Solomon. Un alt obiectiv al subfilialei îl reprezintă construirea unui Monument al Eroilor din Al Doilea Război Mondial, în cartierul Cerdac, lângă cel al eroilor din Primul Război Mondial.
,,Toate aceste monumente istorice, împreună cu cel de pe Dealul Cireșoaia și de pe Dealul Coșna vor fi integrate într-un traseu turistic, unul care se va intersecta cu ,,Drumul Sfântului Iacob”, care are ca destinație mormântul apostolului Iacob cel Mare din Catedrala din Santiago de Compostela (Galicia, Spania), loc de pelerinaj, după Ierusalim și Roma”, a spus și Cristian Constantin Ababei, secretar executiv al Subfilialei Cultul Eroilor din Slănic-Moldova.
Noutăți
- Subfiliala Cultul Eroilor Slănic-Moldova continuă manifestările dedicate omagierii eroilor neamului Material realizat de Romulus-Dan Busnea
- 29 mai 2023