Skip to content

Trasee montane

Traseul celor 300 de scări

Traseul 300 de scări. Slănic Moldova – Culmea Dobrului – Popasul turistic Slănic-Moldova – Slănic-Moldova

Marcaj: triunghi roșu

Timp de parcurs: 2 – 2 ½ ore. Altitudine plecare/sosire: 517 m.  Altitudine maximă: 795 m.  Diferență de nivel: +386 m. Lungime traseu: 5,1 km.

Dificultate: Traseu ușor. Necesită echipament adecvat sezonului. Sezonabilitate: accesibil toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Începem traseul la intrarea pe aleea izvoarelor minerale, după care traversăm un pod peste râul Slănic și începem să urcăm pe treptele amenajate pantele nordice ale muntelui Dobru.
Poteca urcă în mici serpentine prin pădurea de amestec, în care predomină coniferele și după ce se termină treptele ajungem pe un mic pinten stâncos descoperit, de unde avem vizibilitate spre culmea principală a Munților Nemira.
La circa 45 min. de la plecare depășim cota maximă a traseului (795 m) pe muntele Dobru și coborăm ușor în șa urmărind partea vestică a culmii. După înca 10 min. poteca părăsește culmea, la început mergând pe curba de nivel, după care coboară spre dreapta până în frumoasa poiană a Căprioarei, la capătul căreia traversăm pârâul Slănic pe un pod metalic recent renovat.
De la Poiana Căprioarei până la punctul de plecare unde închidem circuitul mai sunt 2,5 km pe care-i parcurgem astfel: pe șosea pănă la confluența Slănicelului cu Slănicul și în continuare pe lângă cascada și cheile Slănicului.

Atracții turistice: Stațiunea Slănic Moldova, Muntele Dobru, Cheile Slănicului, Izvoare

Descarcă track gps: Traseu_300-SCARI

Valea Uzului

Slănic Moldova – Valea Uzului

Slănic Moldova – Culmea Căprioarei – Vârful Șandru Mare – Șaua Nemirei – Vârful Nemira Mare – Vârful Farcu Mare – Vârful Farcu Mic – Valea Uzului (Cascada Nasolea Mare)

Marcaj: bandă albastră.

Timp de parcurs: 9 – 10 ore. Altitudine plecare/sosire: 576 m/544 m.  Altitudine maximă: 1615 m.  Diferență de nivel: +1966 m. Lungime traseu: 30 km.

Dificultate: Dificil. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună. Sezonabilitate: nerecomandat iarna.

Descrierea traseului: Traseul traversează culmea principală a Munților Nemira peste Șandru Mare, de la est la vest, din Valea Slănicului până în Valea Uzului. Marcajul bandă albastră începe din dreptul fostului camping, de unde ne angajăm spre dreapta pe un drum ce urcă ușor aproximativ 50 m, după care intrăm pe poteca care traversează un vâlcel și urcă în continuare pe pantele estice ale Culmii Căprioara.
Poteca ocolește pe la vest vârful Nemira Mică (1.627 m), și după o ușoară coborâre ajungem în Șaua Nemirei
(1.440 m). De pe vârful Nemira Mare (1.649 m) coborâm înapoi pe poteca noastră marcată cu bandă albastră pe care mai avem de mers cca. 4 ore pâna la Valea Uzului.
După o oră ajungem pe vârful Farcu Mare (1.498 m) de unde admirăm imaginea impresionantă a lacului de acumulare Poiana Uzului. Ajungem la D J 123 pe care mergem aprox. 400 m și sosim la podul peste râul Uz, aproape de coada lacului de acumulare Poiana Uzului.

Atracții turistice: Culmea Nemirei, Vf. Nemira Mare, Poiana Uzului.

Descarcă track gps: Traseu-Slanic-Valea-Uzului-BANDA-ALBASTRA1

Șaua Nemirei

Slănic Moldova – Șaua Nemirei Slănic Moldova – Valea Pufu – Vârful La Cireș – Șaua Nemirei Marcaj: cruce albastră. Timp de parcurs: 4 – 5 ore.  Altitudine plecare/sosire: 544 m/1440 m.  Altitudine maximă: 1440 m.  Diferență de nivel: +1211 m. Lungime traseu: 14 km. Dificultate: Traseu de dificultate medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună. Sezonabilitate: Nerecomandat iarna. Descrierea traseului: La confluența Slănicului cu pârâul Pufu urmăm drumul forestier de pe valea acestuia din urma aproximativ 3 km. Din capătul acestuia prindem o potecă care urmărește firul pârâului și la final urcă o coastă pe partea dreaptă printr-o pădure deasă de molid. Intersectăm drumul forestier care coboară în valea Dofteanei și după ce îl traversăm intrăm în pădure și urcăm piciorul de munte spre vârful La Cireș. La cca. 1 oră de drum prin pădure ajungem pe Vârful La Cireș (1.063 m), la piramida geodezică. Vârful este acoperit de pădure și în jur descoperim urme ale războiului, tranșee sau amplasamente de tunuri. Traseul își schimbă direcția către sud pentru cca. 200 m prin pădurea rară și coboară apoi spre dreapta, în Valea Dofteanei. Vom urma drumul forestier până la pârâul Țiganca. Poteca urcă pe pantă în lungul malului stăng al pârâului și în cca. 50 min. ieșim pe culmea principală a munților, în Șaua Nemirei (1.440 m) unde ne intersectăm cu traseul marcat cu bandă albastră. Poarta Vânturilor, cum este numită zona de oamenii acestor locuri, desparte vârful Nemira Mică (1.627 m) la sud de vârful Nemira Mare (1.649 m) la nord. Atracții turistice: Saua Nemirei, Vf. La Cireș. Descarcă track gps: Traseu-Slanic-Saua-Nemirei-CRUCE-ALBASTRA1

Vârful Nemira Mare – Plaiul Ciungetului

Vârful Nemira Mare – Plaiul Ciungetului. Legatura cu traseul 3

Marcaj: cruce galbenă

Timp de parcurs: 2 – 2 ½ . Altitudine plecare/sosire: 1033 m/1570 m.  Altitudine maximă: 1570 m.  Diferență de nivel: +550 m. Lungime traseu: 3,57 km.

Dificultate: Traseu ușor. Necesită echipament adecvat sezonului. Sezonabilitate: Accesibil în toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Traseul face legătura între traseul de creastă marcat cu bandă albastră și magistrala care traversează culmile secundare marcată cu bandă galbenă.
Traseul coboară pe o potecă chiar de pe Nemira Mare și urmând culmea secundară Plaiul Ciungetului se intersectează cu traseul care vine dinspre Argintărie și coboară pe culme spre Lacul Bălătău.

Atracții turistice: Vârful Nemira Mare, Culmea principală a munților Nemira.

Descarcă track gps: Traseu-Pl-Ciungetului-Nemira-Mare-CRUCE-GALBENA1

Platoul de sub Vârful Cerbului

Slănic Moldova – platoul de sub Vârful Cerbului

Marcaj: cerc roșu

Timp de parcurs: 1 oră. Altitudine plecare/sosire: 492 m/ 550m.  Altitudine maximă: 599 m.  Diferență de nivel: +110 m. Lungime traseu: 0,84 km.

Dificultate: Traseu ușor. Necesită echipament adecvat sezonului. Sezonabilitate: accesibil în toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Traseul pornește pe valea Dobru și după cca. 300 m parcurși pe drum, după un pod, facem brusc spre stânga și începem urcarea printr-o pădure frumoasă de fag și molid. Poteca este largă, panta destul de lină, marcajul este foarte vizibil ceea ce face ca traseul sa fie accesibil oricarui vizitator al stațiunii balneoclimaterice Slănic-Moldova. O dată ajunși pe platou ni se deschide o superbă panoramă a stațiunii. Ne încărcăm plămănii cu aerul curat, ne odihnim pe băncile montate inspirat pe platou, bucurăndu-ne de frumusețea acestor locuri binecuvântate.

Atracții turistice: Stânca Cerbului, panorama spre stațiunea Slănic Moldova.

Descarcă track gps: Traseu-Slanic-STANCA-CERBULUI1

Sălătruc

Slănic Moldova – Sălătruc

Slănic Moldova – Muntele Pufu – La Sălărie – Muntele Cleja – La strigoi – La Argintărie -Plaiul Ciungetului – Streaja Mică – Lacul Bălătau – Sălătruc

Marcaj: bandă galbenă

Timp de parcurs: 9 – 10 ore. Altitudine plecare/sosire: 535 m/407m.  Altitudine maximă: 1186m .  Diferență de nivel: +1375 m. Lungime traseu: 30 km.

Dificultate: Traseu dificil. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună. Sezonabilitate: nerecomandat iarna.

Descrierea traseului: Traseul face legătura între Slănic Moldova și Sălătruc, traversând culmile secundare ce se formează spre est din culmea principală, precum și văile dintre acestea. Sunt traversați perpendicular, în ordine: Muntele Pufu, Valea Dofteanei, Muntele Cleja, Valea Ciungetului și Pârâul Izvorul Negru.
Traseul începe din partea opusă a intrării pe traseul ,,300 de scări”. După circa o oră de mers ocolim Vârful Pufu (1.047 m) și schimbăm brusc direcția, coborâm spre vest, trecem pe lângă cantonul silvic și ieșim la podul peste râul Dofteana, în Poiana La Sălărie (610 m).
Ne continuăm traseul urcând pe piciorul din partea dreaptă. După circa o oră ajungem pe culmea Muntelui Cleja și ne continuăm drumul în coborâre spre nord-vest pentru a prinde drumul forestier de pe malul pârâului Ciunget, de unde ne angajăm pe serpentinele care ne poartă în urcuș pe pantele sudice ale Culmii Ciungetului, și de la un cot al său, pe lăngă un podeț, îl părăsim pentru a urma o potecă care ne scoate în culme în cca. 10 min.
Urmărim poteca de pe Plaiul Ciungetului în direcția nord-est. Dupa circa 2 ore, marcajul coboară brusc din culme spre vest în valea Izvorul Negru. Poteca coboară o pantă înclinată, printre blocuri de stâncă în pădure, trece pe lângă o baltă și ne scoate la drumul forestier de la Izvorul Negru, lângă lacul Bălătău.
Până în centrul satului Sălătruc mai avem cca. 1 oră de mers pe drum forestier.

Atracții turistice: Valea Sălăriei, Culmea Ciungetului, Lacul Bălătău.

Descarcă track gps: Traseu-Slanic-Salatruc-BANDA-GALBENA1

Pârtia de schi Nemira – Valea Dobru – Parc Slănic-Moldova

Pârtia de schi Nemira – Valea Dobru – Parc Slănic-Moldova

Marcaj: triunghi albastru.

Timp de parcurs: 2 – 2 ½ ore. Altitudine plecare/sosire: 465 m/492 m.  Altitudine maximă: 792 m.  Diferență de nivel: +348 m. Lungime traseu: 4,5 km.

Dificultate: Traseu ușor. Necesită echipament adecvat sezonului. Sezonalitate: Accesibil în toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Traseul pornește de la baza pîrtiei de schi Nemira, urcă lin pe partea stângă a pârtiei până la partea superioară a acesteia. De aici, după o scurtă pauză, în care admirăm panorama superbă cu munții din jur, ne continuăm traseul prin pădure, urmărind marcajul cu triunghi albastru. Pădurea este un amestec de fag și molid, iar dacă înaintăm în liniște putem avea șansa să vedem căprioare, veverițe sau chiar cerbi. Nu după mult timp, ajungem în cel mai înalt punct de pe traseu, situat într-o șa care desparte vârful Cerbului de culmile din est.
Suntem la altitudinea de 795 m și de aici coborâm spre Valea Dobru, în aceeași pădure frumoasă și sălbatică. Coborârea nu este abruptă, dar trebuie să fim atenți la marcaje. După ce ieșim pe Valea Dobru, mai avem doar câteva sute de metri până la parcul central al stațiunii.
Recomandăm traseul tuturor turiștilor care ajung în Slănic-Moldova.

Atracții turistice: Pârtia de schi, Muntele Cerbu.

Descarcă track gps: Traseu-Partia-schi-Dobru-TRIUNGHI-ALBASTRU1

Slănic Moldova – Hârja

Slănic Moldova – Hârja

Marcaj: cruce albastră

Timp de parcurs: 2 ½–3 ore. Altitudine plecare/sosire: 391/409 m.  Altitudine maximă: 839 m.  Diferență de nivel: +499m. Lungime traseu: 7,61 km.

Dificultate: Traseu ușor. Sezonalitate: Accesibil în toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Traseul pornește din parcul central al stațiunii Slănic Moldova pe valea Dobru și după cca. 200 m parcurși pe drum, după un pod facem brusc spre stânga și începem urcarea printr-o pădure frumoasă de fag și molid. Dupa circa 1,5 ore ajungem în punctul cel mai înalt al traseului (839m) unde găsim o sondă de petrol. Urmăm drumul care coboară de la sondă cateva zeci de metri și brusc intrăm pe o potecă în dreapta. Punctul de sosire este în satul Hârja, pe DN 11.

Atracții turistice: Slănic Moldova, Satul Hârja.

Descarcă track gps: Traseu-Slanic-Harja-Cruce-albastra

Slănic Moldova – Vârful Pipaș

Slănic Moldova – Vârful Pipaș

Marcaj: cerc albastru.

Timp de parcurs: 1 ore. Altitudine plecare/sosire: 410 m/ 713 m.  Altitudine maximă: 785 m.  Diferență de nivel: +375 m. Lungime traseu: 2,63 km.

Dificultate: Traseu ușor. Sezonalitate: Accesibil în toate anotimpurile.

Descrierea traseului: Traseul începe chiar la intrarea în Slănic Moldova, trece printre câteva case și începe urcușul prin pădure spre Vf. Pipaș. Dupa aproximativ o oră ajungem pe vârf, de unde mai mergem câteva minute până deasupra unei zone stâncoase de unde ni se descoperă o superbă panoramă a văii Slănicului și muntele Bolovanul. În zonă este o faleză cu câteva trasee amenajate pentru escaladă.

Atracții turistice: Stânca Pipaș, panorama spre Muntele Bolovanul și Valea Slănicului.

Descarcă track gps: Traseu-Slanic-Vf-Pipas-stanca-Cerc-Albastru

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112