Skip to content

SALVAMONT - Trecut și prezent

Istoria salvamontului băcăuan a inceput în urmă cu mai bine de 35 de ani, și anume în anul 1984, când un grup de iubitori ai muntelui pun bazele primei forme de organizare a activității Salvamont în județul Bacău, cu centrul la Slănic Moldova. Formația Salvamont a fost înființată prin Hotărăre a Consiliului Popular Orășenesc Slănic Moldova. Au fost constituite trei echipe de voluntari care erau scoși din producție atunci cănd aveau o intervenție pe munte, la școlile Salvamont sau la raliurile Salvamont. Zona de activitate a formației de la Slănic Moldova era cuprinsă între Sălătruc și Poiana Sărată, mai exact versantul estic al munților Nemira.

În perioada 1984 – 1989, șeful formației Salvamont de la Slănic Moldova a fost Dl Păduraru Vasile, iar membrii formației erau voluntarii: Toth Ștefan; 2. Cobuz Vasile; 3. Iacob Cristi; 4. PÎrjol Viorel; 5. Lungu Marian; 6. Fonoca Claudiu; 7. Zaharia Gabriel; 8. Solomon Gheorghe; 9. Bernad Eugen; 10. Bernad Valeriu; 11. Sekeres Ion; 12. Coșerariu Romică; 13. Lungu Dan; 14. Vlahopol Eugen; 15. Coșerariu Dan; 16. Dospinescu Ioan; 17. Foltache Mihai.

În anul 1985 a fost organizat la Slănic Moldova Seminarul Național Salvamont, manifestare care a reunit toate formațiile Salvamont din țară.

În anul 1986 se organizează, la Slănic Moldova, Întalnirea internațională de Alpinism și Salvamont la care au participat delegații din Bulgaria, Rusia, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Franța, Austria.

Formația Salvamont de la Slănic Moldova a participat la edițiile XVI – Poiana Brașov, XVII – Bucegi și XVIII – Borșa ale Raliului Republican Salvamont.

Între 1984 – 1989, membrii formației Slănic Moldova au participat la Școlile de iarnă și vară Salvamont, s-a construit o Bază Salvamont formată din două căsuțe, a fost dotată formația cu echipamente specifice, au fost amenajate traseele montane din munții Nemira, a fost amenajat refugiul de pe vârful Șandru Mare, s-a amenajat o pârtie de schi în zona RAI 11.

În anul 1990, nemaiexistănd sprijin și finanțare din partea Primăriei Slănic Moldova, formația Salvamont Slănic Moldova se desființează.

În anul 2013, prin Hotărărea Consiliului Județean Bacău nr. 107, se înființează Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău, care funcţionează ca instituţie publică de interes judeţean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Bacău, având ca Director pe Dl. Botezatu Romil.

Obiectivul principal al Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău este realizarea atribuţiilor legale referitoare la activitatea de salvamont, gestionarea și întreținerea infrastructurii turistice de agrement – pârtie de schi în Slănic Moldova, popularizarea, promovarea și dezvoltarea turismului durabil în județul Bacău.

Activitatea de salvare montană din cadrul Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău a început efectiv la sfârșitul anului 2013, prin formarea și angajarea primilor salvatori montani. În prezent, în cadrul Serviciului activează 13 salvatori montani atestați care au urmat cursurile de atestare ale Școlii Naționale Salvamont de la Padina, școală patronată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și, o parte din ei, cursurile de prim ajutor calificat – paramedic, la Centrul de Formare SMURD – ISU Iași.

Activitatea de salvare montană este condusă de Dl. Gheorghe Coșa, salvator montan, paramedic, conductor câine de căutare/salvare și șeful Biroului coordonare Salvamont din cadrul Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău.

Pentru o acoperire eficientă și asigurarea unor intervenții rapide în întreaga zonă montană din județul Bacău, Biroul Coordonare Salvamont din cadrul Serviciului este organizat în două Formații Salvamont și o Unitate canină de căutare/salvare.

Formația Salvamont Slănic Moldova acționează în partea de sud-vest a județului, respectiv în nordul extrem a munților Vrancei, estul munților Nemira, munții Berzunți și pe pârtia de schi Nemira din Slănic Moldova. Formația are în componență șapte salvatori montani atestați, din care șase sunt angajați, unul este voluntar și încă un voluntar aspirant aflat în curs de pregătire pentru atestare.

Formația Salvamont Agăș acționează în partea de nord-vest a județului, respectiv în estul munților Ciucului și sudul munților Tarcăului și Goșmanului. Formația are în componență șase salvatori montani atestați, din care doi sunt angajați și patru voluntari.                                                                                                                    

Unitatea canină de căutare/salvare este formată din câinele Raya (atestată pentru căutarea în avalanșă și pregătită pentru căutarea de suprafață și dărămătură) și salvatorul montan Gheorghe Coșa și, se integrează la nevoie, în dispozitivul de căutare/salvare al celor două formații Salvamont.

Baza Salvamont se află în prezent în stațiunea Slănic Moldova, la baza pârtiei de schi Nemira, urmând ca în curând, după construirea unei noi Baze Salvamont (aflat în stadiul de proiectare) să ne desfășurăm activitatea în condiții mult mai bune decât până acum.

De la înființarea Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău, în 2013, și până în prezent (2020) s-au îndeplinit următoarele obiective:

  • Constituirea și formarea a două formații complete de salvatori montani atestați care acoperă întreaga zonă montană a județului Bacău;
  • Efectuarea activității de salvare montană în toți munții din județul Bacău și pe pârtia de schi Nemira din Slănic Moldova;
  • Dotarea formațiilor cu echipamente de salvare montană performante – autoutilitare de teren 4×4 – Mitsubishi L200, Duster, UTV, ATV, snowmobil, akija, tărgi UT2000, rucsacuri și materiale de prim ajutor, echipamente de alpinism, de schi, echipament de protecție, sistem de dispecerizare și comunicații radio etc;
  • Acreditarea de către ANSMR, în anul 2016, a Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău pentru desfășurarea de activități de salvare montană și atestarea capacității operaționale a formației Salvamont;
  • Amenajarea și omologarea traseelor turistice montane din munții Nemira, amenajarea mai multor trasee turistice în munții Berzunți, Ciucului, Tarcăului, Goșmanului;
  • Asigurarea activităților de prevenire a accidentelor montane și a activității de permanență la sediul din Slănic Moldova;
  • În februarie 2017 a fost brevetată prima Unitate canină de salvare din avalanșă a Serviciului Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău, formată din ciobănescul Belgian Roni și Gheorghe Coșa – coordonatorul salvatorilor montani din județul Bacău. În martie 2020 a fost brevetată a doua Unitate canină formată din Raya – Border Collie și același salvator montan;
  • Efectuarea de activități de promovare a traseelor turistice montane din județ și a pârtiei de schi Nemira din Slănic Moldova.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112