Skip to content

Noutăți

Vizitatorii Văii Trotușului vor avea parte și în acest an, de câteva evenimente inedite și absolut spectaculoase, printre puținele care se organizează în incinta și grădinile castelelor din România.
Un castel unde este reînviată atmosfera din vremurile trecute, dar și unele tradiții mai vechi sau mai noi
În comuna Dofteana, în imediata apropiere a stațiunilor de interes național Târgu-Ocna și Slănic-Moldova se află Castelul ,,Ghika”, unul dintre obiectivele turistice emblematice ale județului Bacău, monument istoric de interes național, care datează de la sfârșitul sec. XIX.
Puțini știu însă, că aici se desfășoară o serie de evenimente cultural-artistice adaptate atmosferei din diferite epoci istorice, precum și unor sărbători tradiționale, cu semnificații aparte: ,,Dansul ielelor”, „Serată interbelică: Hai să ne întâlnim sâmbătă seară, iară!”, ,,Vânătoarea de spirite” etc.
Despre evenimentele anului, la Castelul ,,Ghika”
„Dansul ielelor” se desfășoară în jurul datei de 24 iunie, de ,,Sărbătoarea Sânzienelor” (sau ,,Drăgaica”), eveniment care anul acesta se va afla la ediția a patra. Cu această ocazie va fi prezentată povestea ielelor și a ritualului din noaptea de sânziene, cu o șezătoare unde se vor descoase legende și mituri despre iele și se vor împleti coronițe cu sânziene și flori de câmp.
Un loc în care mitul și creația spontană a imaginației vor prinde aripi, iar ziua/noaptea de Sânziene vor cuceri și vor transpune totul, într-o lume feerică.
„Serată interbelică: Hai să ne întâlnim sâmbătă seară, iară!” are loc în a treia decadă a lunii iulie, manifestare care se va afla la ediția a treia. Organizatorii își propun să îi încânte pe cei prezenți cu o petrecere cu parfum de epocă interbelică, în stilul Marelui Gatsby, sau al Micului Paris, în care este recreată atmosfera strălucitoarelor evenimente mondene ale acelor vremuri. Este un eveniment cu dress code, pentru a retrăi eleganța și stilul de viață, mondenitatea și sociabilitatea de acum 100 de ani. Anul trecut a fost invitată Monica Opra și band-ul ei, cu un recital de muzica interbelică, de la Maria Tănase la Edith Piaf, de la jazz la șansonete, dar și cu un potpuriu de celebre tangouri românești interbelice. Ei i s-a alăturat Raluca Partenie, co-fondator al Muzeului „Micul Paris” din București, care a prezentat o expoziție de ținute și accesorii interbelice autentice, pentru a recrea cât mai bine frumusețea anilor nebuni, totul asezonat cu jocuri de societate, degustare de vinuri și o cină romantică interbelică.
,,Vânătoarea de spirite” se desfășoară în a treia decadă a lunii octombrie, de regulă, în preajma date de 31 octombrie, când se sărbătorește ,,Halloween”-ul. Anul trecut a fost pusă în scenă ,,Frumoasa și Bestia”, o superbă poveste cu prinți și prințese, cu teatru, muzică și dans acrobatic.
Castelul ,,Ghika” rămâne, fără îndoială, un tărâm de basm unde poveștile prind viață, gazdă a marilor realizări cinematografice ,,Domnișoara Christina” și ,,Vânătorul de spirite”.
Cine se află în spatele evenimentelor
Inițiatoarea, principala organizatoare și sufletul acestor evenimente este băcăuana, Lucia Pădurariu, președinta și fondatoarea Asociației ,,Simfonia Florilor”, al cărei principal scop este promovarea în plan cultural-artistic a valorilor locale, regionale și naționale, a monumentelor și clădirilor istorice, prin organizarea de evenimente culturale (ateliere/expoziții florale, spectacole, serate, expoziții, simpozioane).
,,Asociația își propune ca prin activitățile sale să promoveze și să crească gradul de conștientizare în rândul marelui public asupra valorilor de patrimoniu local, obiectivelor istorice, mai ales din județul Bacău. De asemenea, dorim să scoatem în evidență importanța lor culturală, starea lor de conservare și să reactivăm aceste obiective, prin integrarea lor într-un circuit cultural activ. Tot în acest scop, asociația noastră desfășoară programe educative speciale, adresate copiilor și adolescenților, în vederea promovării în rândul acestora a valorilor autentice și bunului gust”, a spus Lucia Pădurariu, care mai este și creatoarea brandului ,,Rendez-Vous cu flori”, atelier de creație florală by Lucia Pădurariu.
Informații suplimentare pot fi obținute la lucia.padurariu@gmail.com, precum și la numărul de telefon 0745 566 664.
Foto: Pagina de Facebook ,,Castel Ghika – Dofteana”, din colecția artistului plastic, Mihai Baran.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112