Skip to content

Noutăți

Zona montană a orașului Dărmănești (situat la poalele Munților ,,Nemira”) face parte din Rezervaţia Naturală ,,Nemira”, care aparţine în totalitate bazinului hidrografic al Trotuşului. Prezenţa straturilor de roci dure, traversate de pârâuri, permite local dezvoltarea fie a unor mici cascade (în Slănic-Moldova) ca şi a unor sectoare de defilee (pe Uz în zona barajului, pe Slănic-Moldova, aval de satul Cireşoaia). Bogăţia de ape pe suprafaţă este completată prin lacul de baraj natural Bălătău,ca şi de acumularea de la Poiana Uzului.
Barajul și Lacul de acumulare ,,Poiana Uzului” din orașul Dărmănești sunt amplasate pe cursul inferior al râului Uz, în amonte față de orașul Dărmănești, la o altitudine de 532 m. Lacul poate fi declarat monument al naturii, prin apartenenţa sa la Rezervaţia Naturală ,,Nemira”, întrucât s-a format în urma unor alunecări de teren (în 1883) ce au blocat râurile ,,Izvorul Negru” şi ,,Uz”, concomitent cu ploile puternice ce s-au prelungit din vară până toamna târziu.
Barajul este primul din România construit cu contraforţi şi al doilea baraj de acest tip din Europa. A fost construit în perioada 1965 – 1973 si are o înălţime de 84 m şi o lungime de 500 m.
Lacul de acumulare are o adâncime de 64, 7 metri, un volum de 98 milioane metri cubi de apă, o lungime de 3, 75 km şi o suprafaţă de 334 hectare. Lacul alimentează cu apă potabilă oraşele Dărmăneşti, Târgu-Ocna, Oneşti şi parţial și Bacăul, dar produce şi energie electrică.
În zona din apropiere se află numeroase pensiuni și tot aici se organizează concursuri sportive, ca și tradiționalul eveniment anual, Festivalul Internațional de Jazz-Blues ,,Open Air Jazz-Blues in the garden festival”.
Rezervația naturală ,,Nemira” este o arie protejată de interes național, ce adăposteşte o floră şi o faună bogată, fiind inclusă în Situl ,,Natura 2000”. Rezervația se întinde pe o suprafață de 3. 491, 20 ha și se află la o altitudine cuprinsă între 750 şi 1. 639 de metri. Aceasta cuprinde Depresiunea Dărmăneştilor, extremitatea sudică a Carpaţilor Moldovei şi partea estică a Munţilor Nemirei, cu vârfurile Farcu Mic, Nemira Mare, Nemira, Ţiganca și Şandru Mare (în zona montană a stațiunii Slănic-Moldova). Aici s-au format pietre scluptate de crivățul Nemirei, care se aseamnănă cu ,,Sfinxul” și ,,Babele” din Bucegi. Tot aici putem găsi ,,Floarea-de-colț” și ,,Floarea-reginei”, specii ocrotite prin lege, particularităţi cu totul speciale din rezervaţia ,,Nemira”. Traseele din Munţii ,,Nemira” (marcate și omologate) atrag turiştii datorită peisajelor deosebite şi sălbăticiei zonei. Deşi cu înălţimi mai modeste, munţii oferă în permanenţă surpriza descoperirii unor locuri cu adevărat minunate. În zona rezervaţiei naturale ,,Nemira” se practică un turism de recreere sau, altfel spus, un turism „verde” sau „ecologic”. Odată ajunşi aici, puteţi admira natura în adevarata ei splendoare, ori vă puteţi delecta cu drumeţii montane şi partide relaxante de pescuit.
În cadrul competiției anuale de promovare a turismului românesc ,,Destinația Anului”, orașul Dărmănești a primit titlul de ,,Destinația Anului 2022 în regiunea Moldova și Bucovina”, la categoria ,,Localități turistice”.
În orașul Dărmănești se poate ajunge pe șoseaua națională DN12A, care leagă orașele Onești și Miercurea-Ciuc.

Atracții turistice

Alarmare echipe Salvamont

0SALVAMONT

0725826668

Numar unic de urgență

112