Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Științele Naturii din str. Karl Marx, nr.2, în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută. În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic. Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929 -1 993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului.
În iulie 1980, Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. În anul 1991 expoziţia de bază este reactualizată de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziție de astronomie din ţară.
Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare și permanente, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu.
Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele băcăuanului Victor Anestin (1875 – 1918), astronom amator, ziarist, scriitor, autor al primului roman stiinţifico-fantastic din România, intitulat „În anul 4000 sau o călătorie pe Venus” (Bucureşti 1889). Opera sa numără zeci articole şi lucrări de astronomie. Pasiunea sa pentru astronomie reiese şi din cele 27 de romane publicate în care chiar dacă acţiunea se petrece în lumi imaginare, noţiunile de astronomie sunt prezentate subtil cititorului. Este fondatorul revistei Orion (prima revistă de astronomie din România – 1907) şi al Societăţii Astronomice Române (1907). Între anii 1907-1912 a tipărit lunar revista de astronomie „Orion”.
În perioada 2014 – 2016, Consiliul Judeţean Bacău a implementat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, un proiect prin care s-a restaurant și modernizat clădirea monument istoric și s-a construit un nou corp de clădire, care înglobează accesul în construcţia existentă. De asemenea, s-a deschis expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, s-a modernizat şi redeschis pentru public Sala ,,Planetariu” (care începând cu 31 Mai 2016 poartă numele astronomului Matei Alexescu). Planetariul este dotat cu proiectoare digitale care oferă vizitatorilor show-uri fulldome cu imagine de mare claritate. Prin intermediul tehnologiei digitale de proiecţie, vizitatorul poate călători în orice punct din Univers. S-au deschis cinci centre de informare, care completează expoziţia permanentă. De asemenea, s-a deschis pentru public un punct de observaţii astronomice, dotat cu telescop performant şi cupolă mobilă, iar terasa clădirii este dotată cu două binocluri care permit vizitatorilor să admire panorama oraşului şi să observe principalele obiective ale municipiului Bacău şi din împrejurimile acestuia.
Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin” este o subunitate a Complexului Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea” din Bacău și se află situat pe str. Ion Ghelu Destelnica, nr. 8.
Program vizitare: marți – duminică, 8.00 – 16.00; luni – închis
Intrarea ultimului vizitator: 15.20
Noutăți
- Turist în județul Bacău: Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin”, Bacău Material realizat de Romulus-Dan Busnea și Olivian Darie
- 31 decembrie 2023