Este vorba despre un traseu circular, ce pleacă din Parcul ,,Orizont” (de pe Dealul Osoiu), spre cetatea dacică de pe Dealul Cetățuia.
Detalii traseu: Parcul ,,Orizont” din Moinești – Cetățuia dacică ,,Dealul Cetățuia” – Parcul ,,Orizont”
Altitudine plecare-sosire: 527 m
Lungime traseu: 14 km
Grad de dificultate: ușor
Coordonate GPS: N46.499870 E26.464239
Sezonabilitate: Recomandat în toate sezoanele
Atracții turistice: Parcul ,,Orizont” , Cetățuia dacică ,,Dealul Cetățuia”.
Parcul ,,Orizont” este amplasat pe versantul nordic al dealului Osoiu. Acest parc este unul dintre spațiile verzi cu cele mai bune puncte de belvedere asupra oraşului Moinești şi a împrejurimilor, fiind dotat cu alei din plăci de piatră, bănci de ședere, spații de joacă pentru copii. În aerul de aici se simte din plin mireasma lavandei, a salcâmilor și pinilor negri, care domină întreaga zonă, o atracție în plus pentru localnici și turiști. Plantația de lavandă, parcul și restaurantul din imediata apropiere reprezintă o îmbinare fericită între frumusețea naturii, agrement și gastronomie autentică.
Cetățuia dacică ,,Dealul Cetățuia” este o așezare fortificată getică (sec. I a. Chr. – I p. Chr., Latène, Cultura geto-dacică), catalogată monument istoric de interes național.
Acest sit arheologic este așezat la nord-vest de Moinești, în cartierul Lucăcești, pe ,,Dealul Cetățuia”, la 925 metri altitudine și la cca 1,2 km de malul drept al râului Tazlăul Sărat. Prima observație asupra sitului a avut loc în anul 1986, atunci când au fost descoperite diferite tipuri de obiecte din ceramică, precum vase-borcan, cești-opaițe, cupe, fructiere, amfore. Alte noi descoperiri au avut loc în 1989, când a fost scoasă la iveală groapa turnului de apărare, cu o lungime de 11 m, o lățime de 6,5 m și o înălțime de 0,80 m. O serie de locuințe de suprafață au fost descoperite în perioada 1990-1992, dar și alte obiecte din fier și doi denari romani republicani. Importanța unui astfel de monument este dată de rolul de apărare a zonei, care asigura trecerea din Moldova în Transilvania prin trecătoarea Ghimeș.
Noutăți
- Un nou traseu turistic prinde contur la Moinești Text și foto: Romulus-Dan Busnea și Olivian Darie
- 9 decembrie 2021