Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea, vă invită sâmbătă, 7 mai, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”* din Bacău, pentru a sărbători împreună Ziua Astronomiei.
Aceasta a fost celebrată pentru prima dată în anul 1973, în California, atunci când astronomul amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă comunitatea astronomilor, cu tot cu aparatură, în mijlocul orașului, astfel încât mii de oameni să poată admira minunile bolții cerești. Pentru că această idee a fost atât de apreciată de-a lungul timpului, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se sărbătorește de două ori pe an. În acest an ea se va sărbători pe 7 mai și pe 1 octombrie.
Cu această ocazie, publicul băcăuan și nu numai, este invitat la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, sâmbătă 7 mai 2022, între orele 08:00 – 16:00, pentru a vizita expoziția permanentă „Universul – De la Pământ la stele” și expoziția temporară „Luna, o călătorie în timp”, pentru a viziona un spectacol de planetariu, iar în condițiile în care cerul va fi senin pentru a participa între orele 10:00 – 12:00 la observații solare. De Ziua Astronomiei vizitarea expozițiilor va fi gratuită.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Telefon: 0234/513724
Tarife: – spectacol de planetariu – 8 lei/persoană;
– observații astronomice – 5 lei/persoană.
Printr-un proiect implementat de Consiliul Județean Bacău, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Adminsitrației Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în perioada 2014-2016 s-a reabilitat clădirea observatorului, monument istoric. S-au deschis expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, s-a modernizat şi redeschis pentru public sala de planetariu (care începând cu 31 Mai 2016 poartă numele astronomului Matei Alexescu). Planetariul este dotat cu proiectoare digitale care oferă vizitatorilor show-uri fulldome cu imagine de mare claritate. Prin intermediul tehnologiei digitale de proiecţie, vizitatorul poate călători în orice punct din Univers. S-au deschis cinci centre de informare, care completează expoziţia permanentă. De asemenea, s-a deschis pentru public un punct de observaţii astronomice, dotat cu telescop performant şi cupolă mobilă, iar terasa clădirii este dotată cu 2 binocluri care permit vizitatorilor să admire panorama oraşului şi să observe principalele obiective ale municipiului Bacău şi din împrejurimile acestuia.
*Victor Anestin (1875-1918) s-a născut în Bacău, a fost astronom amator si este considerat cel mai mare popularizator al ştiinţei din vremea sa. Ziarist român, este autor al primului roman știinţifico-fantastic din România intitulat „În anul 4000 sau o călătorie pe Venus” (Bucureşti 1889).
Sursa: www.observatorulastronomic.ro
Noutăți
- Zi de sărbătoare la Observatorul Astronomic din Bacău Material realizat de Romulus Dan Busnea
- 5 mai 2022